Bigos z grzybami najczęściej podaje się jako jedno z dań wigilijnych. Do jego zrobienia potrzeba słodkiej kapusty białej, kapusty kiszonej, cebuli, pomidorów, suszonych grzybów, wędzonych śliwek, suszonych moreli, liści laurowych, ziela angielskiego, cukru, soli, pieprzu i odrobiny oleju (lub oliwy z oliwek). Bigos im starszy tym jest bardziej aromatyczny. Najlepiej przygotowywać go etapami przez około dwa dni.
Bigos ze słodkiej kapusty

Bigos ze słodkiej kapusty

Bigos przygotowany ze słodkiej kapusty ma charakterystyczny słodko-słony smak. Smaczną wersją tego dania jest bigos z kapusty pekińskiej z dodatkiem marchewki, jabłka, pietruszki i cebuli. Potrawę doprawia się ziołowym pieprzem. Jeżeli istnieje konieczność zagęszczenia bigosu, można do niego dodać mąki, niekoniecznie pszennej. W tej roli świetnie sprawdzi się zdrowsza mąka gryczana. Innym rodzajem kapusty, który można wykorzystać do stworzenia wyśmienitego bigosu jest kapusta włoska. Bigos z kapusty włoskiej warto przygotować z dodatkiem podsmażonej kiełbasy, ziemniaków i czosnku. Bigos przyrządzi się również z kapusty mieszanej, czyli łącząc ze sobą kapustę kiszoną i słodką z dodatkiem marchewki oraz kiełbasy.

Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

Prawdziwym przysmakiem jest bigos z młodej kapusty z kiełbasą, np. wiejską, marchewką i koperkiem. Można go serwować w towarzystwie gotowanych młodych ziemniaków, kopytek lub z kromką pieczywa. Bigos z młodej kapusty przyrządza się na bulionie z dodatkiem wytrawnego białego wina, z podsmażoną na oleju cebulką i kiełbasą. Zamiast kiełbasy do bigosu można dodać inny rodzaj mięsa, np. schab, żeberko czy łopatkę. Potrawa doskonale smakuje z dużą ilością świeżego, posiekanego koperku. Nierzadko dodaje się zasmażkę przygotowaną z mąki.

Bigos wegetariański

Bigos wegetariański

Bigos wegetariański robi się ze startych na tarce cukinii lub kabaczka. Często dodaje się do potrawy także grzyby (suszone, wcześniej namoczone lub np. pieczarki) oraz półplasterki bakłażana. Można do niego dorzucić również soczewicę, kiszoną kapustę, suszone śliwki. Smak dania podkreśli łyżka sosu sojowego, wędzona słodka papryka oraz natka pietruszki. Na patelnię można dolać kilka kropli whisky lub brandy.

Bigos z cukinii

Bigos z cukinii

Lekkim i dietetycznym rodzajem bigosu jest bigos z cukinii lub bardzo podobny bigos z kabaczka. Klasyczne przepisy zakładają dodatek kiełbasy, jednak to danie można również zaserwować w wersji wegetariańskiej. Do jarskiego bigosu prócz cukinii często dodaje się pieczarki i bakłażana. Smacznym pomysłem na wegański bigos jest połączenie kiszonej kapusty, soczewicy, suszonych śliwek oraz grzybów. Doprawia się go tradycyjnymi przyprawami do bigosu, a także sosem sojowym i posiekaną natką pietruszki. Nietypowym składnikiem, który nada potrawie aromatu jest brandy.

Bigos

Bigos

Bigos to potrawa składająca się z kapusty i mięsa. Jest tradycyjnym daniem w kuchni Europy Wschodniej i Środkowej. Nazwa pochodzi od słowa „begossen”, czyli dolać. Jest wiele sposobów przygotowania potrawy, jednak wszystkie opierają się na świeżej kapuście kiszonej, różnych gatunkach mięsa oraz suszonych grzybów, śliwek i cebuli. Całość dusi się najlepiej kilka dni. Potrawę podaje się jako gorącą przystawkę lub danie główne. Ze względu na wysoką zawartość kapusty kiszonej, jedzenie bigosu zapobiega anemii i podnosi odporność organizmu.

Bigos z kiszonej kapusty

Bigos z kiszonej kapusty

Tradycyjny bigos wigilijny przygotowywany jest z kiszonej kapusty z dodatkiem suszonych grzybów, cebuli oraz śliwek. Do bigosu przygotowywanego na pierwszy i drugi dzień świąt Bożego Narodzenia najczęściej dodaje się zwyczajnej kiełbasy i wieprzowej szynki. Świąteczny bigos przyprawia się klasycznymi przyprawami do tej potrawy, czyli liściem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem. Suszone grzyby powinno zalać się wodą i pozostawić najlepiej na całą noc. Następnie gotuje się je w tej samej wodzie, w której były namaczane i kroi.

Bigos staropolski

Bigos staropolski

Bigos staropolski to kompozycja białej i kiszonej kapusty, suszonych śliwek i grzybów, mięsa wieprzowego i wołowego oraz wędzonego boczku. Dodatkiem, który nada potrawie odpowiedniej barwy i smaku jest koncentrat pomidorowy. Niezbędnymi przyprawami do tego tradycyjnego, polskiego bigosu są majeranek oraz liść laurowy. Bigos po staropolsku doskonale sprawdzi się w roli świątecznego dania. Często dodaje się do niego wytrawnego czerwonego wina i odrobinę miodu. Najlepiej smakuje podawany z gotowanymi lub zasmażanymi ziemniakami.

Polecane przepisy do kategorii Bigos z grzybami

Znaleźliśmy 31 przepisów w kategorii Bigos z grzybami