Bigos wegetariański robi się ze startych na tarce cukinii lub kabaczka. Często dodaje się do potrawy także grzyby (suszone, wcześniej namoczone lub np. pieczarki) oraz półplasterki bakłażana. Można do niego dorzucić również soczewicę, kiszoną kapustę, suszone śliwki. Smak dania podkreśli łyżka sosu sojowego, wędzona słodka papryka oraz natka pietruszki. Na patelnię można dolać kilka kropli whisky lub brandy.
Bigos z kabaczka

Bigos z kabaczka

Potrawą, która nieodmiennie kojarzy się z polską kuchnią jest bigos, który niekoniecznie musi być przygotowany z kapusty. Równie smaczną odmianą tego tradycyjnego dania jest bigos z kabaczka. Przepis jest prosty w wykonaniu i nie zajmuje więcej czasu niż godzinę. Do jego przyrządzenia wykorzystuje się kabaczki, cebule, pomidory, czerwoną paprykę, czosnek, kiełbasę i oczywiście przyprawy: sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę. Bigos świetnie smakuje ze świeżym pieczywem.

Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

Prawdziwym przysmakiem jest bigos z młodej kapusty z kiełbasą, np. wiejską, marchewką i koperkiem. Można go serwować w towarzystwie gotowanych młodych ziemniaków, kopytek lub z kromką pieczywa. Bigos z młodej kapusty przyrządza się na bulionie z dodatkiem wytrawnego białego wina, z podsmażoną na oleju cebulką i kiełbasą. Zamiast kiełbasy do bigosu można dodać inny rodzaj mięsa, np. schab, żeberko czy łopatkę. Potrawa doskonale smakuje z dużą ilością świeżego, posiekanego koperku. Nierzadko dodaje się zasmażkę przygotowaną z mąki.

Kapusta gotowana

Kapusta gotowana

Kapusta biała gotowana to danie, które przygotowuje się z młodej bądź kiszonej kapusty. Do gotowania używa się podsmażonej cebuli, liści laurowych oraz ziela angielskiego i oleju bądź masła. Danie przyprawia się majerankiem, solą oraz pieprzem. Ciekawy smak ma także kapusta gotowana na słodko, przyrządzana z dodatkiem cukru, koperku oraz cebuli. Kolejną potrawą, którą można podać na obiad, jest kapusta kiszona zasmażana z mąką i olejem bądź smalcem.

Kapusta kiszona

Kapusta kiszona

Z kapusty kiszonej można przygotować pyszne i sycące łazanki. Do ich przyrządzenia są potrzebne cebula, kiełbasa, ziele angielskie i liść laurowy oraz makaron łazanki. Kolejny pomysł na danie obiadowe to kapusta kiszona zasmażana z mąką i olejem lub innym tłuszczem. Wielbiciele mięsnych potraw na pewno skuszą się na wieprzowe żeberka w kapuście kiszonej z jabłkami oraz pieczarkami. Wszystkie składniki należy podsmażyć, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Bigos z cukinii

Bigos z cukinii

Lekkim i dietetycznym rodzajem bigosu jest bigos z cukinii lub bardzo podobny bigos z kabaczka. Klasyczne przepisy zakładają dodatek kiełbasy, jednak to danie można również zaserwować w wersji wegetariańskiej. Do jarskiego bigosu prócz cukinii często dodaje się pieczarki i bakłażana. Smacznym pomysłem na wegański bigos jest połączenie kiszonej kapusty, soczewicy, suszonych śliwek oraz grzybów. Doprawia się go tradycyjnymi przyprawami do bigosu, a także sosem sojowym i posiekaną natką pietruszki. Nietypowym składnikiem, który nada potrawie aromatu jest brandy.

Bigos z kiszonej kapusty

Bigos z kiszonej kapusty

Tradycyjny bigos wigilijny przygotowywany jest z kiszonej kapusty z dodatkiem suszonych grzybów, cebuli oraz śliwek. Do bigosu przygotowywanego na pierwszy i drugi dzień świąt Bożego Narodzenia najczęściej dodaje się zwyczajnej kiełbasy i wieprzowej szynki. Świąteczny bigos przyprawia się klasycznymi przyprawami do tej potrawy, czyli liściem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem. Suszone grzyby powinno zalać się wodą i pozostawić najlepiej na całą noc. Następnie gotuje się je w tej samej wodzie, w której były namaczane i kroi.

Kapusta biała

Kapusta biała

Kapustę białą przyrządza się m.in. w wersji słodkiej z koperkiem. Pyszny i sycącym dodatkiem do obiadu jest kapusta na gęsto z dodatkiem śmietany, boczku lub kiełbasy. Schłodzone warzywo uduszone z cebulą i czosnkiem to aromatyczny składnik dań obiadowych. Kapustę najlepiej doprawić kminkiem, bazylią, majerankiem oraz przyprawami dodawanymi do większości potraw, czyli solą i pieprzem.

Bigos staropolski

Bigos staropolski

Bigos staropolski to kompozycja białej i kiszonej kapusty, suszonych śliwek i grzybów, mięsa wieprzowego i wołowego oraz wędzonego boczku. Dodatkiem, który nada potrawie odpowiedniej barwy i smaku jest koncentrat pomidorowy. Niezbędnymi przyprawami do tego tradycyjnego, polskiego bigosu są majeranek oraz liść laurowy. Bigos po staropolsku doskonale sprawdzi się w roli świątecznego dania. Często dodaje się do niego wytrawnego czerwonego wina i odrobinę miodu. Najlepiej smakuje podawany z gotowanymi lub zasmażanymi ziemniakami.

Polecane przepisy do kategorii Bigos wegetariański