Na przyjęciu imieninowym najczęściej podaje się przynajmniej jedno danie na ciepło, np. zapiekankę makaronową, barszcz z pasztecikami, roladę schabową, rybę w ziołach lub kurczaka w smacznym sosie. Na stole nie może też zabraknąć przystawek, takich jak: jajka faszerowane, śledzie, koreczki, wędlina, oraz kolorowych sałatek, np. warzywnej, z brokułami albo greckiej. Na imieniny często przygotowuje się desery, np. ciasta imieninowe z kremem, owocami, bitą śmietaną, galaretką lub białym serem.
Dania gorące na imieniny
Treściwe dania główne, które można podać na imieniny, przygotowuje się z mięsa. Imieniownych gości zaskoczy się podając, zamiast tradycyjnych kotletów schabowych, nadziewane polędwiczki, roladę schabową, faszerowaną kaczkę lub pieczone piersi z kurczaka w sosie z suszonych pomidorów. Dania na imieniny warto przed podaniem ozdobić, np. posypując je oregano, bazylią, majerankiem lub ziołami prowansalskimi. Na przyjęciach popularne są też zupy, np. żurek, czerwony barszcz z pasztecikami albo pikantna tajska zupa z krewetkami.
Popularne przystawki na przyjęcie imieninowe
Na przyjęciach imieninowych królują przystawki. Najbardziej tradycyjne przekąski to śledzie, jajka faszerowane pieczarkami, tatar, roladki ze szpinakiem, wędliny zawinięte w rulon lub koreczki z oliwek, żółtego sera i papryki. Chcąc zaskoczyć gości, można podać im szparagi w cieście francuskim albo szynce parmeńskiej, kawałki kurczaka w panierce z dipem czosnkowym lub wędzonego łososia ze śmietaną.
Sałatki imieninowe
Dania na zimno na imieniny to sałatki. Na przyjęcie można zrobić tradycyjną sałatkę warzywną, np. z gotowanej marchewki, pora, selera i zielonego groszku. Sycące sałatki przygotowuje się na bazie makaronu, kaszy albo mięsa. Lżejsze warzywne kompozycje można przygotować np. z sałaty lodowej z dodatkiem ulubionych warzyw i aromatycznym sosem, np. greckim.
Desery na imprezę imieninową
Na zakończenie imprezy imieninowej tradycyjnie podaje się deser, ciasto z bitą śmietaną, owocami albo kremem. Do kawy lub herbaty pasują także kruche ciasteczka, biszkopty i bezy. Na deser można też podać galaretkę, lody czy musy owocowe.