SUPERPRZEPIS

Gołąbki z ryżem, mięsem oraz pure z selera

  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Gołąbki z ryżem, mięsem oraz pure z  selera Więcej zdjęć (5)

Gołąbki może nie są zbyt zielone, ale są przygotowane z zielonych warzyw, na dodatek, są trochę nietypowe bo dodałam do farszu pure z korzenia selera. Polecam :)

Składniki:

Gołąbki z ryżem, mięsem oraz pure z selera

 

  • 3 woreczki ugotowanego ryżu
  • 1 duża kapusta
  • 700 g mięsa mielonego wołowego
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 łodyg selera naciowego
  • 4 listki laurowe
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka ostrej, suszonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Gołąbki z ryżem, mięsem oraz pure z selera
Cebulę pokroić w piórka, umyte łodygi selera przeciąć wzdłuż na pół, potem pokroić na male kawałeczki. Na patelni rozgrzać olej, na gorący olej wrzucić cebulę oraz pokrojone korzenie selera, zrumienić, dolać pół szklanki wody i dusić razem około 7 minut.

Po tym czasie zmiksować blenderem na pure.

Mięso przysmażyć na rozgrzanych dwóch łyżkach oleju, dodać przyprawy, listki laurowe oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszać wszystko razem, na końcu dodać pure z cebuli i selera. Doprawić jeszcze ewentualnie do smaku sola i pieprzem.

Tak przygotowane mięso wymieszać z ugotowanym ryżem, chwile razem gotować, w razie konieczności doprawić jeszcze przyprawami.

Z kapusty poobrywać pierwsze, najbardziej zniszczone liście.

Wokół głąba ponacinać nożem tak, by po sparzeniu, liście kapusty dało się łatwo wyciągać.

Duży garnek zapełnić do polowy woda, włożyć kapustę i gotować na małym ogniu by liście kapusty lekko zmiękły.

Partiami wyciągać liście i układać w durszlaku. Sparzone liście pozbawić grubych, twardych części, nakładać przygotowany farsz i zwijać je tak jak zawija się na liście na gołąbki.

Zlać część wody, w której gotowała się kapusta, do garnka włożyć sitko do gotowania na parze, i układać obok siebie przygotowane gołąbki.

Przykryć garnek pokrywką i gotować gołąbki na małym ogniu do czasu aż liście kapusty będą zupełnie miękkie.

Gotowe gołąbki najlepiej smakują z sosem pomidorowym lub sosem jogurtowym :)
Gołąbki z ryżem, mięsem oraz pure z  selera
Na patelni zrumienić cebule oraz korzeń selera
Gołąbki z ryżem, mięsem oraz pure z  selera
Do mięsa dodajemy selerowe pure, mieszamy
Gołąbki z ryżem, mięsem oraz pure z  selera
Na końcu dodajemy ugotowany ryz, wszystko dokładnie mieszamy
Gołąbki z ryżem, mięsem oraz pure z  selera
Na sparzone liscie kapusty nakładamy farsz i zawijamy