Sposób przygotowania:
Gołąbki z ryżem, mięsem oraz pure z selera
Cebulę pokroić w piórka, umyte łodygi selera przeciąć wzdłuż na pół, potem pokroić na male kawałeczki. Na patelni rozgrzać olej, na gorący olej wrzucić cebulę oraz pokrojone korzenie selera, zrumienić, dolać pół szklanki wody i dusić razem około 7 minut.
Po tym czasie zmiksować blenderem na pure.
Mięso przysmażyć na rozgrzanych dwóch łyżkach oleju, dodać przyprawy, listki laurowe oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszać wszystko razem, na końcu dodać pure z cebuli i selera. Doprawić jeszcze ewentualnie do smaku sola i pieprzem.
Tak przygotowane mięso wymieszać z ugotowanym ryżem, chwile razem gotować, w razie konieczności doprawić jeszcze przyprawami.
Z kapusty poobrywać pierwsze, najbardziej zniszczone liście.
Wokół głąba ponacinać nożem tak, by po sparzeniu, liście kapusty dało się łatwo wyciągać.
Duży garnek zapełnić do polowy woda, włożyć kapustę i gotować na małym ogniu by liście kapusty lekko zmiękły.
Partiami wyciągać liście i układać w durszlaku. Sparzone liście pozbawić grubych, twardych części, nakładać przygotowany farsz i zwijać je tak jak zawija się na liście na gołąbki.
Zlać część wody, w której gotowała się kapusta, do garnka włożyć sitko do gotowania na parze, i układać obok siebie przygotowane gołąbki.
Przykryć garnek pokrywką i gotować gołąbki na małym ogniu do czasu aż liście kapusty będą zupełnie miękkie.
Gotowe gołąbki najlepiej smakują z sosem pomidorowym lub sosem jogurtowym :)
Po tym czasie zmiksować blenderem na pure.
Mięso przysmażyć na rozgrzanych dwóch łyżkach oleju, dodać przyprawy, listki laurowe oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszać wszystko razem, na końcu dodać pure z cebuli i selera. Doprawić jeszcze ewentualnie do smaku sola i pieprzem.
Tak przygotowane mięso wymieszać z ugotowanym ryżem, chwile razem gotować, w razie konieczności doprawić jeszcze przyprawami.
Z kapusty poobrywać pierwsze, najbardziej zniszczone liście.
Wokół głąba ponacinać nożem tak, by po sparzeniu, liście kapusty dało się łatwo wyciągać.
Duży garnek zapełnić do polowy woda, włożyć kapustę i gotować na małym ogniu by liście kapusty lekko zmiękły.
Partiami wyciągać liście i układać w durszlaku. Sparzone liście pozbawić grubych, twardych części, nakładać przygotowany farsz i zwijać je tak jak zawija się na liście na gołąbki.
Zlać część wody, w której gotowała się kapusta, do garnka włożyć sitko do gotowania na parze, i układać obok siebie przygotowane gołąbki.
Przykryć garnek pokrywką i gotować gołąbki na małym ogniu do czasu aż liście kapusty będą zupełnie miękkie.
Gotowe gołąbki najlepiej smakują z sosem pomidorowym lub sosem jogurtowym :)