Soczystość
Najsmaczniejsze cytrusy to te soczyste. Kupując, bierz je w dłoń i oceń, czy jak na swoją wielkość mają słuszną wagę. Im bowiem cięższe, tym są świeższe i bardziej soczyste. Lekkie owoce będą miały twardy, suchy miąższ.
Wygląd skórki
Skóra owoców powinna być jednobarwna i sucha, bez wilgotnych plam, które mogą wskazywać na początki gnicia. Jeśli jest bardzo chropowata, zwykle jest też gruba, a miąższ mniej soczysty.
Zdjęcia: Fotolia
Z DRZEWA NA STÓŁ
Oto cytrusy, które możesz kupić w naszych sklepach. Poznaj ich walory i wykorzystuj w kuchni.
CYTRYNA – jej plasterek i sok to doskonały dodatek do herbaty i zimnych napojów. Sokiem doprawia się również sosy, zupy, ryby, kurczaka, mięsa, desery, a także skrapia owoce, aby nie ściemniały.
LIMONKA – zwana też limonką czy limetą jest bardziej kwaśna i aromatyczna od cytryny. Ma cienką skórkę, przez co nie jest zbyt trwała. Doskonała do napojów, ryb, kurczaka i dekorowania.
POMARAŃCZA – najpopularniejsza ma pomarańczowy miąższ, ale są też owoce o czerwonym miąższu. Te pochodzą z Sycylii i są bardzo aromatyczne. Pomarańcze to doskonały dodatek do deserów, drobiu, wieprzowiny. Robi się też z nich konfitury, a skórkę smaży i dodaje do ciast.
GREJPFRUT – występuje w wersji żółtej i słodszej różowej. Wyciska się z niego sok, dodaje do zimnych napojów. Jego winno-gorzki smak dobrze komponuje się z sałatkami. Sweetie to krzyżówka z pomarańczą.
MANDARYNKA – to najsłodszy z cytrusów. Zwykle jadana na surowo, dobra też na przetwory, do sałatek, ciast, deserów. Klementynka to jej krzyżówka z pomarańczą charakteryzująca się aromatycznym miąższem.
Zdjęcia: Fotolia
POMELO – ma największe owoce wśród cytrusów. Jeden waży zwykle ok. 1 kg. W smaku podobne do grejpfruta, ale słodsze i mniej soczyste. Najlepsze do jedzenia na surowo, robi się również z niego przetwory, np. soki, konfiturę.
KUMKWAT – to małe jajowate owoce o cienkiej pomarańczowej skórce i silnym zapachu. W smaku podobne do kandyzowanej skórki pomarańczowej. Jada się je na surowo (można posypać cukrem, skropić alkoholem). Dekoruje mięsa i desery.
PRZEPISY Z CYTRUSAMI
Na danie główne polecamy Wam sojowo-cytrynowego kurczaka z sezamem. Lubicie słodkości? Sprawdźcie jak smakuje wykwintny tort cytrynowy z delikatną pianką. W zimowe dni rozgrzejcie się grzanym winem z pomarańczą i goździkami.
Lekarze i dietetycy zachęcają do jedzenia cytrusów przede wszystkim w sezonie zwiększonej podatności na przeziębienia. A to dlatego, że owoce te są bogate w witaminę C, która zwiększa odporność organizmu. Warto więc jeść i to w dużych ilościach zwłaszcza pomarańcze. Dodawany bowiem do gorącej herbaty plasterek cytryny czy sok dostarcza jej niewiele, szczególnie że witamina ta jest wrażliwa na wysoką temperaturę.
Owoce cytrusowe są też zalecane w dietach odchudzających, bo mają niewiele kalorii (jeden prawie 200 g grejpfrut dostarcza tylko ok. 80 kcal!), a przy tym zawierają sporo błonnika. Tu najlepsze są grejpfrut i cytryna, które dodatkowo mają właściwości oczyszczające, regulują trawienie i przyspieszają przemianę materii. Najsilniej oczyszczająco działa albedo, czyli biała wewnętrzna skórka grejpfruta. Jest, co prawda gorzka, ale jeśli chcemy skorzystać z jej wartości, nie obierajmy tych owoców zbyt dokładnie.
Zdjęcia: Fotolia
Ważnym składnikiem cytrusów jest beta-karoten, który ma m.in. działanie przeciwutleniające (podobnie jak witamina C). Najwięcej zawierają go owoce o czerwonym i pomarańczowym miąższu, a więc pomarańcze i mandarynki. Sporo ma go również grejpfrut, który dodatkowo obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
Pomarańcze dostarczają pokaźną dawkę kwasu foliowego potrzebnego zwłaszcza kobietom ciężarnym i planującym ciążę. Składnik ten jest bowiem potrzebny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu.
Źródło: Przyjaciółka