Mak w Święta na szczęście
Polską kuchnię mak przenika na wskroś – szczególnie podczas Świąt Bożego Narodzenia, kiedy jemy kluski z makiem, kutię, przepyszne makowce albo makówki, czyli mak z orzechami i bakaliami przekładany namoczoną w mleku chałką z migdałami. Mak to w tradycji chrześcijańskiej symbol urodzaju i płodności – rozsiewa się bowiem niesamowicie, a spożywany podczas Świąt miał zapewniać szczęście.
Przepisy na makówki znajdziecie tutaj >>>
Jego delikatny orzechowy, lekko słodki smak dodaje charakteru wypiekom, pieczywu, czasem także zupom czy sałatkom. Dobrze komponuje się ze smakiem cytrusów, a lekkie podprażenie na patelni wydobywa dodatkowy aromat ziarnom maku.
Nasiona maku są fantastycznym źródłem węglowodanów i wapnia, dostarczają zatem sporo energii. Oprócz tego zawierają błonnik, magnez, żelazo, witaminy E i B, a także kwasy z rodziny omega-6, zmniejszające ryzyko chorób serca. Gorsze wieści to takie, że jest jednak kaloryczny – 100 gram to prawie 500 kalorii.
Świąteczne wypieki z makiem
Masa makowa to podstawa wielu wypieków świątecznych. Odkryjcie sposoby na pękającą strucle makową i ekspresowy makowiec na święta.
Więcej przydatnych rad w dziale Porady na Święta >>>
Polecamy Wam także przepisy na wyjątkową tradycyjną struclę makową , lub wykwintną z rodzynkami i owocami czy drożdżowa plecionka z nadzieniem z maku.
Sprawdźcie jak zrobić pyszny makowiec w kształcie tortu, seromakowiec babci Zosi oraz makowca - pieguska.
Więcej przepisów na makowe wypieki i nie tylko znajdziecie wśród superprzepisów i w przepisach świątecznych.
Mak to nie tylko nasze świąteczne wypieki - jest także wykorzystywany w potrawach innych kuchni świata – „pochodzi” w końcu z terenów dzisiejszej Turcji, a równie popularny jest na przykład w kuchni indyjskiej, gdzie dodaje potrawom gęstości i dodatkowy smak – na przykład w gulaszu korma.
Ciemna strona maku
Mimo tak wielkiej popularności maku, na przykład podczas Świąt, w Polsce nie uprawia się na dużą skalę, większość importujemy – na przykład z Czech. Powodem jest prawo dotyczące zezwoleń na uprawę maku, powiązane z ustawą o przeciwdziałaniu narkomanii, Czechy mają przepisy o wiele bardziej liberalne.
Ma bowiem mak oprócz kulinarnej strony też tą drugą, tajemniczą i niebezpieczną - wypływającą z niedojrzałych makówek pod postacią mleczka makowego, z którego powstaje niebezpieczny narkotyk. W wielu kulturach kwiaty maku były kojarzone ze śmiercią i ze snem, korzystano z maku w ludowej medycynie przy produkcji prostych środków przeciwbólowych.
Zdjęcia: Fotolia
Polską kuchnię mak przenika na wskroś – szczególnie podczas Świąt Bożego Narodzenia, kiedy jemy kluski z makiem, kutię, przepyszne makowce albo makówki, czyli mak z orzechami i bakaliami przekładany namoczoną w mleku chałką z migdałami. Mak to w tradycji chrześcijańskiej symbol urodzaju i płodności – rozsiewa się bowiem niesamowicie, a spożywany podczas Świąt miał zapewniać szczęście.
Przepisy na makówki znajdziecie tutaj >>>
Jego delikatny orzechowy, lekko słodki smak dodaje charakteru wypiekom, pieczywu, czasem także zupom czy sałatkom. Dobrze komponuje się ze smakiem cytrusów, a lekkie podprażenie na patelni wydobywa dodatkowy aromat ziarnom maku.
Nasiona maku są fantastycznym źródłem węglowodanów i wapnia, dostarczają zatem sporo energii. Oprócz tego zawierają błonnik, magnez, żelazo, witaminy E i B, a także kwasy z rodziny omega-6, zmniejszające ryzyko chorób serca. Gorsze wieści to takie, że jest jednak kaloryczny – 100 gram to prawie 500 kalorii.
Świąteczne wypieki z makiem
Masa makowa to podstawa wielu wypieków świątecznych. Odkryjcie sposoby na pękającą strucle makową i ekspresowy makowiec na święta.
Więcej przydatnych rad w dziale Porady na Święta >>>
Polecamy Wam także przepisy na wyjątkową tradycyjną struclę makową , lub wykwintną z rodzynkami i owocami czy drożdżowa plecionka z nadzieniem z maku.
Sprawdźcie jak zrobić pyszny makowiec w kształcie tortu, seromakowiec babci Zosi oraz makowca - pieguska.
Więcej przepisów na makowe wypieki i nie tylko znajdziecie wśród superprzepisów i w przepisach świątecznych.
Mak to nie tylko nasze świąteczne wypieki - jest także wykorzystywany w potrawach innych kuchni świata – „pochodzi” w końcu z terenów dzisiejszej Turcji, a równie popularny jest na przykład w kuchni indyjskiej, gdzie dodaje potrawom gęstości i dodatkowy smak – na przykład w gulaszu korma.
Ciemna strona maku
Mimo tak wielkiej popularności maku, na przykład podczas Świąt, w Polsce nie uprawia się na dużą skalę, większość importujemy – na przykład z Czech. Powodem jest prawo dotyczące zezwoleń na uprawę maku, powiązane z ustawą o przeciwdziałaniu narkomanii, Czechy mają przepisy o wiele bardziej liberalne.
Ma bowiem mak oprócz kulinarnej strony też tą drugą, tajemniczą i niebezpieczną - wypływającą z niedojrzałych makówek pod postacią mleczka makowego, z którego powstaje niebezpieczny narkotyk. W wielu kulturach kwiaty maku były kojarzone ze śmiercią i ze snem, korzystano z maku w ludowej medycynie przy produkcji prostych środków przeciwbólowych.
Zdjęcia: Fotolia