anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Pomidorowa ze świeżych pomidorów

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Jeśli w sezonie mamy dojrzałe, smaczne, najlepiej takie prosto z pola pomidory, to warto ugotować z nich zupę. Jedynie z dobrej jakości pomidorów uda nam się smaczna zupa.

Pomidorowa ze świeżych pomidorów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidorowa ze świeżych pomidorów

 

  • pomidory - 1,5 kg
  • cebula - 1 szt.
  • marchewka – 2 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • tymianek suszony – 1/2 łyżeczki
  • tymianek świeży – 2 gałązki
  • cukier – 1 łyżeczka
  • pieprz czarny świeżo mielony – 1/4 łyżeczki
  • sól – do smaku
  • masło – 1 łyżka
  • oliwa – 1 łyżka
  • rosół drobiowy – 1/2 l

Sposób przygotowania:

Pomidorowa ze świeżych pomidorów
W garnku rozgrzać masło i oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę i mieszając podsmażyć ją bez rumienienia. Dodać rozgnieciony czosnek i jeszcze przez minutę smażyć. Dodać roztarty suszony tymianek, świeży tymianek i marchewkę pokrojoną na plasterki. Dusić pod przykryciem.

Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki, usunąć zdrewniałe szypułki i rozdrobnić na mniejsze kawałki. Pomidory przełożyć do garnka, dodać cukier i całość smażyć przez około 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Wlać rosół, zagotować i dalej gotować na wolnym ogniu około 10 minut.

Zupę zdjąć z ognia, lekko przestudzić, usunąć gałązki tymianku i zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Zupę podgrzać i podawać np. z ryżem lub makaronem, posypaną posiekaną natką pietruszki.
Pomidorowa ze świeżych pomidorów
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki.
Pomidorowa ze świeżych pomidorów
Cebulę obrać, umyć i drobno pokroić w piórka.
Pomidorowa ze świeżych pomidorów
Dodać roztarty suszony tymianek, świeży tymianek i marchewkę pokrojoną w plasterki.
Pomidorowa ze świeżych pomidorów
Całość smażyć przez około 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Tagi:

pomidory