Sposób przygotowania:
Pomidorowa ze świeżych pomidorów
W garnku rozgrzać masło i oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę i mieszając podsmażyć ją bez rumienienia. Dodać rozgnieciony czosnek i jeszcze przez minutę smażyć. Dodać roztarty suszony tymianek, świeży tymianek i marchewkę pokrojoną na plasterki. Dusić pod przykryciem.
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki, usunąć zdrewniałe szypułki i rozdrobnić na mniejsze kawałki. Pomidory przełożyć do garnka, dodać cukier i całość smażyć przez około 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Wlać rosół, zagotować i dalej gotować na wolnym ogniu około 10 minut.
Zupę zdjąć z ognia, lekko przestudzić, usunąć gałązki tymianku i zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Zupę podgrzać i podawać np. z ryżem lub makaronem, posypaną posiekaną natką pietruszki.
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki, usunąć zdrewniałe szypułki i rozdrobnić na mniejsze kawałki. Pomidory przełożyć do garnka, dodać cukier i całość smażyć przez około 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Wlać rosół, zagotować i dalej gotować na wolnym ogniu około 10 minut.
Zupę zdjąć z ognia, lekko przestudzić, usunąć gałązki tymianku i zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Zupę podgrzać i podawać np. z ryżem lub makaronem, posypaną posiekaną natką pietruszki.
marikania
anemon