Sposób przygotowania:
Zupa pomidorowa z cukinią i kukurydzą
Pomidory obrać ze skórki i wydrążyć pestki ze środka. Zarówno skórek jak i środków nie wyrzucać tylko zagotować 10 minut w szklance wody. Ja zwykle przygotowując zupy z pomidorów tak właśnie robię- nie lubię potem w zupie pestek a co gorsza skórek więc obieram i wydrążąm środki chociaż to pracochłonne. A ponieważ szkoda mi wyrzucać w zasadzię połowę pomidora gdzie jest dużo smaku więc je gotuję i większość z tego smaku zostaje w wodzie. Odsączyć na sitku skórki z pestkami, wywar zachować. W wersji mniej czasochłonnej warto przynajmiej obrać skórki i całego pomidora pokroić a w jeszcze krótszej użyć pomidorów z puszki. Podsmażyć na oliwie pokrojoną cebulę z czosnkiem i po 10 minutach dodać pokrojone pomirody – smazyć dalsze 10 minut zalać rosołem i zagotować. Gotować przez ok 15-20 minut. W tym czasie pokroić cukinię w półplasterki lub ćwiartki zależnie od jej wielkości. W misce wymieszać z oliwą i oregano i upiec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku aż się zarumienią. Pomidory zmiksować wraz z wywarem i garścią bazylii ( można też dodać kilka plasterków upieczonej cukini jeżeli lubicie gęste zupy). Dodać oskrobane ziarna kukurydzy i gotować jeszcze ok 10 minut aż kukurydza zmięknie. Na koniec dodać upieczone plasterki cukinii.
Netka
wjosna
dziękuję:)