wjosna

wjosna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Książka Kucharska: Cukinia na wszystkie sposoby

Zupa pomidorowa z cukinią i kukurydzą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zupa którą można zrobić o każdej porze roku ale najlepiej ją zrobić teraz w sezonie ze świeżymi pomidorami i kukurydzą

Zupa pomidorowa z cukinią i kukurydzą

Składniki:

Zupa pomidorowa z cukinią i kukurydzą

 

  • pomidorów – jak chcecie zyskać na czasie lub robicie zupę poza sezonem na pomidory można zastąpić
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 cukinie w zależności od wielkości
  • litr rosołu albo kostka rosołowa
  • kolba kukurydzy
  • oregano suszone
  • swieża bazylia
  • oliwa

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z cukinią i kukurydzą
Pomidory obrać ze skórki i wydrążyć pestki ze środka. Zarówno skórek jak i środków nie wyrzucać tylko zagotować 10 minut w szklance wody. Ja zwykle przygotowując zupy z pomidorów tak właśnie robię- nie lubię potem w zupie pestek a co gorsza skórek więc obieram i wydrążąm środki chociaż to pracochłonne. A ponieważ szkoda mi wyrzucać w zasadzię połowę pomidora gdzie jest dużo smaku więc je gotuję i większość z tego smaku zostaje w wodzie. Odsączyć na sitku skórki z pestkami, wywar zachować. W wersji mniej czasochłonnej warto przynajmiej obrać skórki i całego pomidora pokroić a w jeszcze krótszej użyć pomidorów z puszki. Podsmażyć na oliwie pokrojoną cebulę z czosnkiem i po 10 minutach dodać pokrojone pomirody – smazyć dalsze 10 minut zalać rosołem i zagotować. Gotować przez ok 15-20 minut. W tym czasie pokroić cukinię w półplasterki lub ćwiartki zależnie od jej wielkości. W misce wymieszać z oliwą i oregano i upiec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku aż się zarumienią. Pomidory zmiksować wraz z wywarem i garścią bazylii ( można też dodać kilka plasterków upieczonej cukini jeżeli lubicie gęste zupy). Dodać oskrobane ziarna kukurydzy i gotować jeszcze ok 10 minut aż kukurydza zmięknie. Na koniec dodać upieczone plasterki cukinii.