misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Zupa pomidorowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszna, lekka i bardzo delikatna zupa zrobiona ze świeżych aromatycznych pomidorów. Doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny.

Zupa pomidorowa Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Zupa pomidorowa

 

  • 1,5 kg pomidorów ( ja mam miks dużych i małych)
  • 5 ząbków czosnku
  • 500 ml rosołu
  • 3-4 garści makaronu ( u mnie gwiazdki)

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa
Pomidory dokładnie myjemy, nacinamy na krzyż i wkładamy na 1-2 minuty do gorącej wody. Z gorącej wody pomidory przekładamy do wody lodowatej, po czym obieramy ze skóry.

Tak przygotowane pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy ze skórki i bardzo drobno siekamy.

Do garnka wlewamy niewielką ilość oleju i dajemy czosnek. Całość stawiamy na ogniu i przesmażamy. Gdy czosnek zacznie pachnąć dodajemy pokrojone pomidory i chwilę przesmażamy.

Gdy pomidory puszczą sok dodajemy rosół i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 15 minut na wolnym ogniu, po czym za pomocą blendera miksujemy zawartość garnka na gładką konsystencję.

Do gotującej się zupy dodajemy makaron oraz do smaku pieprz i sól. Gotujemy jeszcze 5 minut, po czym wyłączamy gaz, przykrywamy pokrywką i odstawiamy zupę na 5-7 minut. W tym czasie makaron spokojnie dojdzie.

Podajemy.
Zupa pomidorowa
Wszystkie pomidory bardzo dokładnie myjemy
Zupa pomidorowa
Umyte pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż
Zupa pomidorowa
Ponacinane pomidory zalewamy gorącą wodą
Zupa pomidorowa
Pomidory oraz czosnek obieramy ze skórek
Zupa pomidorowa
Pomidory kroimy na małe kawałki a czosnek drobno siekamy
Zupa pomidorowa
Do zimnego garnka dajemy olej i czosnek przesmażamy
Zupa pomidorowa
Do przesmażonego czosnku dodajemy pokrojone pomidory
Zupa pomidorowa
Gotujemy na wolnym ogniu
Zupa pomidorowa
Za pomocą blendera miksujemy całość na gładką konsystencję
Zupa pomidorowa
Dodajemy makaron i gotujemy przez 5 minut

Tagi:

pomidory