Mieszkańcem nizinnych rzek oraz jezior jest Amur, który został introdukowany w Polsce w latach sześćdziesiątych. Od tego czasu ta ryba sporadycznie gości w naszych domach, ponieważ nie łatwo go dostać w polskich sklepach, zwłaszcza w całości. Jeżeli już się pojawia to najczęściej w formie filetów.
Mięso amura jest bardzo delikatne i białe, ale niestety bardzo ościste. Podczas kulinarnych eksperymentów z tą rybą trzeba uważać także na jej charakterystyczny posmak mułu oraz mocny, rzeczny zapach. Kilkugodzinna kąpiel w mleku z dodatkiem pieprzu oraz czosnku nie tylko wybawi nas od tego problemu, ale także cudownie przygotuje mięso do obróbki.
Doświadczeni kucharze najczęściej podają pieczonego amura w asyście ziemniaków lub z bukietem gotowanych warzyw. Doskonale smakują także smażone tuszki z amura oraz duszone filety. Wędkarze swój łup najczęściej oprawiają i wędzą w specjalnie przygotowanych do tego kominach. Amur, jako że pochodzi z rodziny ryb karpiowatych bardzo często jest serwowany podczas wieczerzy wigilijnej.
Technika i sposób przygotowania amura zależy tylko od Was. Oddajemy w Wasze ręce bazę sprawdzonych przepisów na dania z amura. Zapraszamy do przeglądania.
Doświadczeni kucharze najczęściej podają pieczonego amura w asyście ziemniaków lub z bukietem gotowanych warzyw. Doskonale smakują także smażone tuszki z amura oraz duszone filety. Wędkarze swój łup najczęściej oprawiają i wędzą w specjalnie przygotowanych do tego kominach. Amur, jako że pochodzi z rodziny ryb karpiowatych bardzo często jest serwowany podczas wieczerzy wigilijnej.
Technika i sposób przygotowania amura zależy tylko od Was. Oddajemy w Wasze ręce bazę sprawdzonych przepisów na dania z amura. Zapraszamy do przeglądania.