jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Przeplatańce karnawałowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Dodatek marmolady dodatkowo podnosi ich walory smakowe:). Polecam czasem poeksperymentować i zamiast tradycyjnych faworków wykonać inne , ciekawe kształty karnawałowych pyszności!!!

Przeplatańce karnawałowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Przeplatańce karnawałowe

 

  • Składniki:
  • 2 szklanki mąki,
  • 3 żółtka
  • 1,5 łyżki cukru pudru,
  • 2,5 łyżki śmietany,
  • 2 łyżki rumu,
  • 1 łyżeczka octu,
  • 1 łyżka masła,
  • Szczypta proszku do pieczenia

 

  • Dodatkowo:
  • Marmolada
  • Cukier puder do posypania,
  • Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Przeplatańce karnawałowe
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Wyrabiamy około 4-5 minut do pojawienia się pęcherzyków powietrza.Ciasto cienko wałkujemy (jak na pierogi). Za pomocą szklanki wycinamy z niego koło. Każde koło nacinamy w środku radełkiem 6 lub 4 razy ( nie docinamy do krawędzi). Na końcówkę drewnianej łyżki przeplatamy nacięte pasy (nakładany co drugi wycięty pasek). Tak zaplecione ciasto przekładamy na rozgrzany olej. Chwilkę przytrzymujemy razem i delikatnie zsuwamy z łyżki. Smażymy do zrumienienia z obu stron. Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Część wypełniamy gęstą marmoladą owocową. Gotowe.
Przeplatańce karnawałowe
Składniki ciasta przekładamy na stolnice . Zagniatamy energicznie ciasto
Przeplatańce karnawałowe
Gotowe ciasto wałkuje, wycinamy koła, które nacinamy w 6 miejscach
Przeplatańce karnawałowe
Wycięte koła zaplatany na trzonek drewnianej łyzki
Przeplatańce karnawałowe
Tak zaplecione ciasto przekładamy na rozgrzany olej.