Sposób przygotowania:
Przeplatańce karnawałowe
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Wyrabiamy około 4-5 minut do pojawienia się pęcherzyków powietrza.Ciasto cienko wałkujemy (jak na pierogi). Za pomocą szklanki wycinamy z niego koło. Każde koło nacinamy w środku radełkiem 6 lub 4 razy ( nie docinamy do krawędzi). Na końcówkę drewnianej łyżki przeplatamy nacięte pasy (nakładany co drugi wycięty pasek). Tak zaplecione ciasto przekładamy na rozgrzany olej. Chwilkę przytrzymujemy razem i delikatnie zsuwamy z łyżki. Smażymy do zrumienienia z obu stron. Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Część wypełniamy gęstą marmoladą owocową. Gotowe.
czekoladka_m
jaga85
Dziękuje!!! Korzystam z ostatnich dni karnawału:)