Joanna84

Joanna84

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 73]

SUPERPRZEPIS

Książka Kucharska: Idealny barszcz czerwony

Przygotowania do świątecznego barszczu

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kiszone buraczki to tegoroczna podstawa mojego wigilijnego barszczyku.

Przygotowania do świątecznego barszczu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Przygotowania do świątecznego barszczu

 

  • na 2kg buraczków
  • ok. 2 łyżki soli
  • skórka chleba żytniego
  • kilka nasionek kolendry, kopru włoskiego i gorczycy
  • do tego kilka nasionek pieprzu
  • ze 3 ziela angielskie
  • ok. główka czosnku
  • kwasu z jakiejś kiszonki, np. od ogurków (ja dałam od kiszonych cytryn, bo to akurat miałam)

Sposób przygotowania:

Przygotowania do świątecznego barszczu
Buraki umyć, oczyścić, pokroić w ćwiartki i włożyć do glinianego garnka. Dodać przyprawy i rozłupaną na ząbki główkę czosnku. Włożyć skórkę z żytniego eazowca, którą trzeba wyjąć, jak zakwas zacznie fermentować. Trzeba dobrze doglądać, bo przy fermentacji, jeśłi zostawimy skórkę, zrobi nam się pleść i cała robota do niczego. Zalać całość dobrą wodą (w przepisach mówią, ze źródlaną, ale ja daję z powodzeniem przegotowaną wrocławską:).



Najlepiej na całość położyć talerzyk i obciążyć kamieniem (moje kamienie do kiszonek mają jakieś 50 lat :) Przykryć całość ściereczką i zostawić w temperaturze pokojowej. Po około 4-5 dniach zakwas powinien być gotowy. Ja szczerze mówiąc nie wykorzystałam samych buraczków, nie wiedziałam jeszcze jakie dobre są z nich sałatki. Ale sam wywar zamroziłam do wigilijnego barszczu. Pochwalę się, że kisiłam własnoręcznie wychodowane buraczki:) Ogródki działkowe w dużym mieście również dają wiele możliwości!!! Bardzo zachęcam do takich przetworów!
Przygotowania do świątecznego barszczu
A oto z bliska mój cudny mrożony wigilijny barszczyk
Przygotowania do świątecznego barszczu
A tak wyglądają moje zapasy na zimę, barszczyk, bigos na święta :-)
Przygotowania do świątecznego barszczu
Barszcz wigilijny z uszkami - zdjęcie pochodzi od redakcji :)