Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Przypudrowane ciasto szyfonowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatne , lekkie , dietetyczne i niezwykle smaczne ciasto do popołudniowej kawy!

Przypudrowane ciasto szyfonowe

Składniki:

Przypudrowane ciasto szyfonowe

 

  • białko - 100 g
  • olej - 20 ml
  • mleko - 40 ml
  • cukier puder - 40 g

 

  • mąka - 35 g
  • proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka
  • sól - 1 szczypta
  • olejek do ciast waniliowy - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Przypudrowane ciasto szyfonowe
Mieszamy mleko i olej. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.Ubitą pianę dodajemy porcjami do ciasta i bardzo delikatnie mieszamy ( podnosząc do góry ). Przelewamy do formy keksowej( ja robię w silikonowej , więc nie muszę natłuszczać). Pieczemy ok. 35 minut w 170 C. Po tym czasie nie otwieramy odrazu piekarnika!!!Posypujemy obficie cukrem pudrem! Smacznego!

Tagi:

ciasto