Sposób przygotowania:
Przysmak narzeczonegoPrzygotowanie:
Cebule pokroić drobniutko, posolić i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, tak samo pokrojona paprykę oraz te "garść" mrożonych warzyw. poddusić ( nie za długo, papryka powinna być chrupiąca.
Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, na pół twardo.
W misce wymieszać: makaron, pokrojona w kostkę szynkę, warzywa z patelni, kukurydze i pokrojony szczypiorek. Doprawić tak, żeby smakowało :). Przełożyć wszystko do naczynka żaroodpornego.
Sos: Do garnuszka włożyć masło; kiedy zacznie się rozpuszczać wsypać mąkę, rozmieszać. Smażyć chwilę, aż zasmażka zbieleje. Następnie wąskim strumieniem wlewać mleko, cały czas energicznie mieszając ( najlepiej trzepaczką).
Kiedy sos zgęstnieje zdjąć z ognia, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ciepłym sosem zalać zapiekankę, posypać startym serem ( na wierzchu można ułożyć plasterki pomidorów- należy przyprawić ja pieprzem, sola i oliwa), Przykryć folia aluminiowa i zapiekać ok. 45 minut w temp. 200 stopni. 5 minut przed końcem zapiekania zdjąć folie.
Podawać z zielona sałatą
Smacznego
Makaron, szynka i kolorowe warzywa z aksamitnym beszamelem. Danie nie jest moze dietetyczne, ale smakuje , cieszy oko, a co najwazniejsze jego pzygotowanie nie wymaga ani zbyt wiele czasu, ani specjalnych umiejetnosci