Sposób przygotowania:
Przystawka z afrodyzjakami
Ogórka i czosnek obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w pojemniku blendera. Awokado przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę. Miąższ wyciągamy łyżką, dodajemy do ogórka i od razu skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy jogurt naturalny, miksujemy przez około 30 sekund. Wlewamy kefir i miksujemy dokładnie na gładką masę.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki na 20-30 minut. Krewetki oczyszczamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy krewetki i smażymy je przez 2-3 minuty, kilka razy w tym czasie mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Chłodnik z awokado rozlewamy do niedużych miseczek lub np. do kieliszków do martini.Skrapiamy delikatnie olejem z pestek dyni. Wykałaczką "rozcieramy" kropelki oleju, aby powstały nam lekkie maziaje. Chłodnik posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. Na wierzchu układamy po 1-2 krewetki.