Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Przystawka z afrodyzjakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Aksamitnie gładki chłodnik z awokado i ogórkiem, podany z krewetkami- idealny jako przystawka na romantyczny wieczór.

Przystawka z afrodyzjakami

Składniki:

Przystawka z afrodyzjakami

 

 

 

 

  • 300 ml kefiru

 

 

 

  • krewetki tygrysie

 

  • 2 łyżki masła klarowanego

 

 

  • 1 łyżka drobno siekanego szczypiorku

 

 

Sposób przygotowania:

Przystawka z afrodyzjakami
Ogórka i czosnek obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w pojemniku blendera. Awokado przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę. Miąższ wyciągamy łyżką, dodajemy do ogórka i od razu skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy jogurt naturalny, miksujemy przez około 30 sekund. Wlewamy kefir i miksujemy dokładnie na gładką masę.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki na 20-30 minut. Krewetki oczyszczamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy krewetki i smażymy je przez 2-3 minuty, kilka razy w tym czasie mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Chłodnik z awokado rozlewamy do niedużych miseczek lub np. do kieliszków do martini.Skrapiamy delikatnie olejem z pestek dyni. Wykałaczką "rozcieramy" kropelki oleju, aby powstały nam lekkie maziaje. Chłodnik posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. Na wierzchu układamy po 1-2 krewetki.