Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Przystawka z ciasta francuskiego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto francuskie z wędliną i serem feta to wspaniały i szybki do przygotowania poczęstunek na ciepło.

Przystawka z ciasta francuskiego

Składniki:

Przystawka z ciasta francuskiego

 

  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 8 plasterków polędwicy sopockiej
  • 1 jajko
  • 3-5 dag sera feta
  • 2 plasterki żółtego sera
  • 8 zielonych oliwek z papryką
  • 4 pomidorki cherry
  • 2 łyżeczki przyprawy bałkańskiej
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Przystawka z ciasta francuskiego

ETAP 1:

Przystawka z ciasta francuskiego
Pokrojone ciasto francuskie ułożyć na blaszce.

Ciasto wyjąć z lodówki, pozostawić w temp pokojowej przez 1 godzinę. Następnie pokroić na 16 prostokątów. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

ETAP 2:

Przystawka z ciasta francuskiego
Jajko roztrzepać widelcem i posmarować ciasto.

Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać przyprawą bałkańską.

ETAP 3:

Przystawka z ciasta francuskiego
Przygotowane składniki ułożyć na francuskim cieście.

Na cieście ułożyć wędlinę, pokrojone pomidorki, oliwki i ser feta.

ETAP 4:

Przystawka z ciasta francuskiego
Plasterki żółtego sera pokroić i ułożyć na wierzchu ciasta.

Na wierzchu ułożyć pokrojone plasterki żółtego sera.

ETAP 5:

Przystawka z ciasta francuskiego

Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec na rumiano, około 12-15 minut.


Tagi:

przystawki