SUPERPRZEPIS

Tarta francuska z warzywami i kozim serem

  • 2
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Tarta francuska z warzywami i kozim serem Więcej zdjęć (5)

Łatwa do wykonania, elegancka przystawka na cieście francuskim. Atrakcyjna kolorystycznie, aromatyczna i baaaardzo smaczna :)

Składniki:

Tarta francuska z warzywami i kozim serem

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta francuska z warzywami i kozim serem
Ciasto rozwinąć, pokroić na cztery części, kawałki rozsunąć na papierze, żeby się nie stykały i posmarować je roztrzepanym jajkiem. Razem z papierem przełożyć na brytfankę. Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w paseczki. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić cukinię, smażyć do momentu, aż zacznie mięknąć, ale jeszcze pozostanie jędrna. Pod koniec dodać czosnek i przesmażyć razem jeszcze chwilę. Zawartość patelni przełożyć na talerzyk. Na patelni ponownie rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić paprykę i smażyć aż zacznie mięknąć, odstawić do wystudzenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem (200 stopni bez termo obiegu). Na cieście porozkładać kawałki warzyw, oprószyć je solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Na wierzchu rozsypać rozkruszony kozi ser i świeży tymianek. Piec około 20 minut.
Tarta francuska z warzywami i kozim serem
Na łyżce oleju przesmażyć cukinię z czosnkiem.
Tarta francuska z warzywami i kozim serem
Na drugiej łyżce oleju podsmażyć paseczki papryki.
Tarta francuska z warzywami i kozim serem
Posmarowane jajkiem ciasto obłożyć warzywami.
Tarta francuska z warzywami i kozim serem
Piec około 20 minut do zrumienienia i natychmiast podawać.