Sposób przygotowania:
Tarta francuska z warzywami i kozim serem
Ciasto rozwinąć, pokroić na cztery części, kawałki rozsunąć na papierze, żeby się nie stykały i posmarować je roztrzepanym jajkiem. Razem z papierem przełożyć na brytfankę. Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w paseczki. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić cukinię, smażyć do momentu, aż zacznie mięknąć, ale jeszcze pozostanie jędrna. Pod koniec dodać czosnek i przesmażyć razem jeszcze chwilę. Zawartość patelni przełożyć na talerzyk. Na patelni ponownie rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić paprykę i smażyć aż zacznie mięknąć, odstawić do wystudzenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem (200 stopni bez termo obiegu). Na cieście porozkładać kawałki warzyw, oprószyć je solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Na wierzchu rozsypać rozkruszony kozi ser i świeży tymianek. Piec około 20 minut.
kołczu
edytaha
Dzięki Robercie :) Moim pasibrzuszkom bardzo przypadła do gustu, a córcia cały czas naprasza się o powtórkę :)