KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Pstrąg ala Kristofe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo wytworna potrawa na wyjątkową okazje.

Pstrąg ala Kristofe

Składniki:

Pstrąg ala Kristofe

 

  • dwa ładne filety z pstrąga,
  • pęczek pietruszki,
  • dwie łyżki musztardy francuskiej,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka miodu,
  • 2 łyżki cytryny,
  • biała rzodkiew,
  • 1/4 szklanka jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól, pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:

Pstrąg ala Kristofe
Wyszukujemy dużego pstrąga około 0,7 do 1 kilograma, filetujemy z dwóch stron tak aby uzyskać dwa kawałki czystego mięsa wraz z skórą, nie musimy się przejmować jak zostanie trochę ości. Po wy filetowaniu nacinamy filety w drobne paski około 5 milimetrów na całości pamiętając aby nie przekroić skóry, w ten sposób nacinamy ości i nie będziemy ich wyczuwać podczas jedzenia. Jeśli chcemy smażyć to filety skrapiamy cytryną, posypujemy do smaku pieprzem i solą a następnie obtaczamy delikatnie w mące, smażymy na rozgrzanym maśle lub oliwie. W drugiej opcji możemy te same filety przygotować również z grilla wykonujemy te same czynności tylko zamiast mąki smarujemy oliwą i wstawiamy na kilka minut na grilla lub do piekarnika. Gotowe filety wyciągamy na talerz i dekorujemy pietruszką, oliwkami i plasterkami cytryny. Obok układamy startą białą rzodkiew polewając ją sosem jogurtowym. Sos przygotowujemy następująco: połowa jogurtu, majonez, musztarda francuska, oliwa, cytryna,miód, czosnek, sól i pieprz do smaku, bardzo dokładnie mieszamy aby uzyskać gładką konsystencje. SMACZNEGO.

Tagi:

pstrąg