migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Pstrąg łososiowy w marynacie musztardowo-sezamowej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Ostatnio kupiłam olej sezamowy. Bardzo mi zasmakował i przyrządzam z nim różne dania. Przygotowałam taką rybkę z grilla i wyszło pysznie.

Pstrąg łososiowy w marynacie musztardowo-sezamowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pstrąg łososiowy w marynacie musztardowo-sezamowej

 

  • 500-600 g filetu z pstrąga łososiowego
  • 2 łyżki musztardy grillowej
  • 4 łyżki oleju sezamowego + do skropienia warzyw
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 2-3 garście rukoli

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg łososiowy w marynacie musztardowo-sezamowej
Z filetu ryby usunąć skórę, jeśli filet jest duży podzielić na odpowiednie porcje. Musztardę grillową dokładnie wymieszać z olejem sezamowym i sosem sojowym. Powstałą marynatą nasmarować kawałki ryby i odstawić na kilka godzin a najlepiej na noc do lodówki. Następnie rybę przełożyć do rusztu do grillowania. Grillować rybkę z obu stron aż dobrze się zarumieni. Pstrąga można też przygotować na patelni grillowej lub upiec w piekarniku na folii aluminiowej. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i wymieszać z rukolą, warzywa skropić olejem sezamowym i podawać z ugrillowaną rybą.
Pstrąg łososiowy w marynacie musztardowo-sezamowej
Etap 1 Z filetu ryby usunąć skórę, jeśli filet jest duży podzielić na odpowiednie porcje.
Pstrąg łososiowy w marynacie musztardowo-sezamowej
Etap 2 Musztardę grillową dokładnie wymieszać z olejem sezamowym i sosem sojowym.
Pstrąg łososiowy w marynacie musztardowo-sezamowej
Etap 3 Powstałą marynatą nasmarować kawałki ryby i odstawić na kilka godzin a najlepiej na noc do lodówki.
Pstrąg łososiowy w marynacie musztardowo-sezamowej
Etap 4 Następnie rybę przełożyć do rusztu do grillowania. Grillować rybkę z obu stron aż dobrze się zarumieni.

Tagi:

sosy pstrąg