migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Pstrąg łososiowy z jarmużem i soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 9

To moje pierwsze spotkanie z pstrągiem łososiowym i zaliczam je do udanych. Rybka bardzo smaczna i według mnie lepsza od zwykłego pstrąga.

Pstrąg łososiowy z jarmużem i soczewicą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pstrąg łososiowy z jarmużem i soczewicą

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg łososiowy z jarmużem i soczewicą
Filet pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą prowansalską i skropić olejem. Odstawić na min. godzinke ja odstawiłam do lodówki na całą noc. Następnie rybę ułożyć na foli aluminiowej, formując gniazdko. Wsawic do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 20-30 minut. W tym czasie rozgrzać patelnię z odrobiną oleju, wrzucić jarmuż. Smażyć aż zmięknie. Gdy jarmuż będzie miękki dodać soczewicę z puszki, doprawić do smaku solą czosnkową. Warzywa ułożyć na talerzu, na wierzchu ułożyc kawałki upieczonej ryby i podawać.
Pstrąg łososiowy z jarmużem i soczewicą
Etap 1 Pstrąga pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą prowansalską i skropic olejem.
Pstrąg łososiowy z jarmużem i soczewicą
Etap 2 Następnie rybę ułożyć na foli aluminiowej.
Pstrąg łososiowy z jarmużem i soczewicą
Etap 3 Jarmuż przesmażyć na patelni gdzy zmięknie dodać soczewicę.