Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Pstrąg łososiowy w sezamie z sałatką z ogórków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pstrąg łososiowy to moje nowe odkrycie, usmażony w sezamie i podany z orzeźwiającą sałatką z ogórków podbije podniebienia najbardziej wyrafinowanych smakoszy, a przy tym mamy obiad gotowy w 30 minut :)

Pstrąg łososiowy w sezamie z sałatką z ogórków

Składniki:

Pstrąg łososiowy w sezamie z sałatką z ogórków

 

  • 2 filety z pstrąga łososiowego (lub łososia)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/3 łyżeczki startego imbiru
  • ½ szklanki sezamu
  • Na sałatkę:
  • 2 ogórki
  • 1 łyżeczka octu (najlepiej ryżowego)
  • 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 2 łyżki marynowanego imbiru
  • ½ łyżeczki sezamu

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg łososiowy w sezamie z sałatką z ogórków
Pstrąga marynujemy przez minimum 15 minut w sosie sojowym wymierzanym z tartym imbirem. Na talerzyk wsypujemy sezam, zamarynowanego pstrąga obtaczamy w sezamie smażymy na złoty kolor na patelni. Ogórka myjemy i kroimy w plasterki, dodajemy do niego marynowany imbir. Przygotowujemy sos łącząc sos sojowy, z olejem sezamowym, imbirem i sosem rybnym – taką mieszanką zalewamy ogórki i marynujemy je minimum 15 minut. Przed podaniem ogórki posypujemy sezamem. Usmażonego na złoto pstrąga przekładamy na talerz, podajemy z sałatką ogórkową (można podać do niego jeszcze ryż ugotowany na sypko ).