lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Pstrąg łososiowy z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pstrąg tęczowy łososiowy z warzywami gotowany na parze, delikatne, zdrowe i pyszne danie. Można podawać z pszenicą

Pstrąg łososiowy z warzywami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pstrąg łososiowy z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg łososiowy z warzywami
Rybę oczyścić z łusek, następnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Zamarynować pstrąga w świeżo wyciśniętym soku z limonki, dodać sól, pieprz a także odrobinę mielonego imbiru i szafranu. Odstawić na 2 godziny. Warzywa umyć, obrać i pokroić w grube plastry, a brokuła podzielić na różyczki. Dodać łyżkę oliwy, posypać estragonem, kminem, pieprzem i odrobiną soli. Wymieszać. Do garnka wlać wodę z łyżeczką cukru i zagotować. Na garnku położyć naczynie do gotowania na parze ułożyć na nim warzywa, przykryć i gotować 10 minut, następnie odkryć i nałożyć kolejną część naczynia. Mozzarellę wyjąć z zalewy i pokroić w plastry. W naczyniu ułożyć filety ryby, na nich mozzarellę, posypać szafranem i przykryć. Wszystko razem parować jeszcze 10 - 15 minut. Po ugotowaniu wyłożyć na talerz filety z warzywami i polać delikatnie oliwą z oliwek.
Pstrąg łososiowy z warzywami
Zamarynować pstrąga w świeżo wyciśniętym soku z limonki
Pstrąg łososiowy z warzywami
Na garnku położyć naczynie do gotowania na parze ułożyć na nim warzywa
Pstrąg łososiowy z warzywami
Etap 3