Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 314]

Pstrąg łososiowy z nutą trawy cytrynowej

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Prosty i bardzo szybki sposób na rybkę, czyli filet z pstrąga łososiowego z nutą trawy cytrynowej. Smacznego.

Pstrąg łososiowy z nutą trawy cytrynowej

Składniki:

Pstrąg łososiowy z nutą trawy cytrynowej

 

  • 2 filety pstrąga łososiowego
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwy
  • trawa cytrynowa
  • tymianek
  • świeżo zmielona sól himalajska
  • świeżo zmielony pieprz czarny
  • sok z 1/4 cytryny

Sposób przygotowania:

Pstrąg łososiowy z nutą trawy cytrynowej
Filety pstrąga umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Jeśli zaistnieje konieczność usunąć ości.

Przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem, trawą cytrynową oraz skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać oliwę.

Filet układać skórą w dół, smażyć ok. 2 min, odwrócić. Za pomocą łopatki zdjąć skórę. Smażyć kolejne 2 minuty na drugiej stronie. Na końcu dodać masło i kapary, dusić ok. 5 minut.

Podawać np. z kaszą bulgur i sałatką.