Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Pstrąg po holendersku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne holenderskie danie

Pstrąg po holendersku

Składniki:

Pstrąg po holendersku

 

  • 4 pstrągi,
  • 6 łyżek soku z cytryny,
  • 5 łyżek białego wina,
  • 4 łyżki mąki,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 czerwone papryki,
  • 2 zielone papryki,
  • 3 średnie cebule,
  • 150 ml rosołu może być z kostki,
  • 12,5 dag sera holenderskiego Gouda,
  • sól i pieprz.

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg po holendersku
Pstrągi wypatroszyć, umyć i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny i pozostawić na kilka minut. Posypać solą i pieprzem. Obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać masło i smażyć na nich pstrągi z każdej strony na złoty kolor. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Ser pokroić w plasterki, a potem w paseczki. W rondlu rozgrzać olej. Obsmażyć na nim cebulę i paprykę. Podlać bulionem wymieszanym z winem. Zawartość patelni przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na warzywa położyć ryby. Posypać kawałkami sera. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku do momentu, aż ser się stopi i lekko zrumieni.

Tagi:

sery ser pstrąg