Sposób przygotowania:
Makaron domowy ze szpinakiem i seremMakaron:
Na stolnice wsypujemy przesianą mąkę, robimy w niej dołek i wbijamy trzy jaja, dodajemy łyżeczkę soli i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy na pięć części i każdą wałkujemy na cienki placek. Placek kładziemy na placek podsypując mąką jeden na drugim. Kroimy w paseczki pół centymetrowe. Gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Po ugotowaniu przepłukujemy wodą.
Sos szpinak-owy:
Na patelnie wkładamy szpinak rozmrożony, dodajemy ser i sprasowany czosnek oraz odrobinę oleju. Całość dusimy, ser nam się rozpuszcza i tworzy się sos. Doprawiamy sola,pieprzem i gałką muszkatołową. Sos gotowy, teraz mieszamy makaron z sosem i podajemy. Pyszności.