lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Makaron domowy ze szpinakiem i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 11

No to dziś znowu makaron ale w innej wersji niż ostatnio. Danie wyszło bardzo smaczne, a szpinak całkiem smacznie smakuje.

Makaron domowy ze szpinakiem i serem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Makaron domowy ze szpinakiem i serem

Składniki na makaron:

 

 

sos szpinak-owy:

  • szpinak mrożony rozdrobniony 300 g

 

  • ser z suszonymi pomidorkami 350 g

 

 

 

  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Makaron domowy ze szpinakiem i serem

Makaron:

Na stolnice wsypujemy przesianą mąkę, robimy w niej dołek i wbijamy trzy jaja, dodajemy łyżeczkę soli i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy na pięć części i każdą wałkujemy na cienki placek. Placek kładziemy na placek podsypując mąką jeden na drugim. Kroimy w paseczki pół centymetrowe. Gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Po ugotowaniu przepłukujemy wodą.

Sos szpinak-owy:

Na patelnie wkładamy szpinak rozmrożony, dodajemy ser i sprasowany czosnek oraz odrobinę oleju. Całość dusimy, ser nam się rozpuszcza i tworzy się sos. Doprawiamy sola,pieprzem i gałką muszkatołową. Sos gotowy, teraz mieszamy makaron z sosem i podajemy. Pyszności.

Makaron domowy ze szpinakiem i serem
Na stolnice wsypujemy przesianą mąkę, robimy w niej dołek i wbijamy trzy jaja, dodajemy łyżeczkę soli i zagniatamy ciasto.
Makaron domowy ze szpinakiem i serem
Zagniecione ciasto dzielimy na pięć części i każdą wałkujemy na cienki placek.
Makaron domowy ze szpinakiem i serem
Placek kładziemy na placek podsypując mąką jeden na drugim . Kroimy w paseczki pół centymetrowe.
Makaron domowy ze szpinakiem i serem
Na patelnie wkładamy szpinak rozmrożony, dodajemy ser i sprasowany czosnek oraz odrobinę oleju.
Makaron domowy ze szpinakiem i serem
Gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju . Po ugotowaniu przepłukujemy wodą.

Tagi:

dania makarony