Sposób przygotowania:
Pstrąg w sosie śmietanowo-porowymETAP 1:
Wypatroszone i umyte pstrągi dzielimy na dzwonka
ETAP 2:
oprószamy w misce przyprawami, dodajemy ocet balsamiczny oraz oliwę i sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy, aby ryba dokładnie pokryła się przyprawami,przykrywamy folią i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Sos porowy:
Pora kroimy na krążki, w rondelku rozgrzewamy masło dodajemy oliwę, wrzucamy pora i dusimy pod przykryciem do miękkosci,
ETAP 4:
wsypujemy mąkę , chwilę mieszamy i cienkim strumieniem wlewamy bulion, zagotowujemy, wlewamy śmietankę dodajemy koperek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy chwilę aż sos zgęstnieje.
Zestawiamy z ognia.
ETAP 5:
Rybę wyjmujemy z lodówki, owijamy w folię aluminiową lub układamy w naczyniu żaroodpornym, pieczemy 20 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku.
Podajemy z sosem porowym.