2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Pstrąg w sosie śmietanowo-porowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Pstrąg w sosie śmietanowo porowym to propozycja na szybki i prosty obiad, ryba jest soczysta dzięki leżakowaniu w marynacie a sos porowy dodaje jej delikatności. Idealnie nadaje się na świąteczny stół.

Pstrąg w sosie śmietanowo-porowym

Składniki:

Pstrąg w sosie śmietanowo-porowym

 

  • 2 pstrągi wypatroszone

Marynata:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sól morska do smaku
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • przyprawa do ryby do smaku

Sos porowy

  • 1 por
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy]
  • 1 czubata łyżecza mąki pszennej
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 22%
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pstrąg w sosie śmietanowo-porowym

ETAP 1:

Pstrąg w sosie śmietanowo-porowym
pstrągi umyć osuszyć podzielić na dzwonka

Wypatroszone i umyte pstrągi dzielimy na dzwonka

ETAP 2:

Pstrąg w sosie śmietanowo-porowym
zamarynowaną rybę w ziołach i oliwie odstawiamy do lodówki

oprószamy w misce przyprawami, dodajemy ocet balsamiczny oraz oliwę i sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy, aby ryba dokładnie pokryła się przyprawami,przykrywamy folią i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Sos porowy:

Pstrąg w sosie śmietanowo-porowym
por dusimy na masle oraz oliwie aż będzie miękki

Pora kroimy na krążki, w rondelku rozgrzewamy masło dodajemy oliwę, wrzucamy pora i dusimy pod przykryciem do miękkosci,

ETAP 4:

Pstrąg w sosie śmietanowo-porowym
podduszony por zalewamy bulionem oraz śmietanką zagotowujemy

wsypujemy mąkę , chwilę mieszamy i cienkim strumieniem wlewamy bulion, zagotowujemy, wlewamy śmietankę dodajemy koperek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy chwilę aż sos zgęstnieje.
Zestawiamy z ognia.

ETAP 5:

Rybę wyjmujemy z lodówki, owijamy w folię aluminiową lub układamy w naczyniu żaroodpornym, pieczemy 20 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku.
Podajemy z sosem porowym.


Tagi:

pory