Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Wiosenny omlet z pokrzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Jeżeli lubicie omlety to możecie przygotować taki o to z pokrzywą. Sprawdzi się na śniadanie i kolację, ale jeśli podacie go z ulubioną sałatką to również na obiad. Pokrzywa nie jest za bardzo wyczuwalna. Dodam też, że omlet jest bardzo syty.

Wiosenny omlet z pokrzywami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wiosenny omlet z pokrzywami

Składniki:

  • 1 szklanka listków pokrzywy
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki mąki pełnoziarnistej pszennej
  • pieprz biały do smaku
  • sól do smaku
  • 1 kopiasta łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • odrobina oleju do smażenia
  • 1 płaska łyżka masła

Sposób przygotowania:

Wiosenny omlet z pokrzywami
1. Listki pokrzywy ( najlepiej młode ) płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy w paseczki. 

2. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy czosnek, przesmażamy dosłownie kilka chwil uważając, żeby za mocno nie przypiec. Następnie dodajemy masło i pokrzywę, dusimy kilka minut, często mieszając. Pokrzywa będzie taka lekko chrupiąca. 

3. Jajka roztrzepujemy dokładnie z natką pietruszki, mąką oraz solą i pieprzem do smaku. 

4. Następnie masę jajeczną wlewamy na patelnię i smażymy aż dobrze się zetnie, delikatnie zsuwamy na duży talerz, a następnie stroną nie usmażoną zsuwamy z powrotem na patelnię i dosmażamy. 

5. Usmażony omlet osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Zwijamy w rulonik i podajemy gorący. 

Smacznego. 
Wiosenny omlet z pokrzywami
Wiosenny bardzo pyszny omlet. Pokrojony.

Tagi:

danie omlet