aaankaaa123

aaankaaa123

Kucharz
[Przepisów: 20]

Pstrąg z ziołami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo smaczne i łatwe w przyrządzeniu

Pstrąg z ziołami

Składniki:

Pstrąg z ziołami

 

  • pęczek tymianku
  • pęczek bazyli
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • średnia cytryna
  • 6 sprawionych ryb
  • sól
  • pieprz
  • aluminiowa tacka do grila Paclan

Sposób przygotowania:

Pstrąg z ziołami
Tymianek i bazylię płuczemy i osuszamy.Listki odrywamy od gałązek i drobno siekamy. Czosnek obieramy ,posypujemy solą i przeciskamy przez praskę lub rozcieramy nożem. Mieszamy z tymiankiem,bazylia i oliwą. Cytrynę sparzamy ,dzielimy wzdłuż na pól i kroimy na plasterki.Każdy plasterek przekrawamy na pól.Ryby czyścimy,myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.Z jednej strony gęsto i głęboko nacinamy nożem.Nacieramy solą i świeżo zmielonym pieprzem na zewnątrz i w środku.Nacięcia i wnętrze ryb wypełniamy mieszanką ziołową i plasterkami cytryny,ew.spinamy wykałaczkami.Ryby przekładamy na aluminiowe tacki i umieszczamy na gorącym ruszcie.Grilujemy ok. 20-25 min.Ryby przekładamy na talerze i od razu podajemy.

Tagi:

ryba ryby