Sposób przygotowania:
Pstrąg z ziołami
Tymianek i bazylię płuczemy i osuszamy.Listki odrywamy od gałązek i drobno siekamy. Czosnek obieramy ,posypujemy solą i przeciskamy przez praskę lub rozcieramy nożem. Mieszamy z tymiankiem,bazylia i oliwą. Cytrynę sparzamy ,dzielimy wzdłuż na pól i kroimy na plasterki.Każdy plasterek przekrawamy na pól.Ryby czyścimy,myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.Z jednej strony gęsto i głęboko nacinamy nożem.Nacieramy solą i świeżo zmielonym pieprzem na zewnątrz i w środku.Nacięcia i wnętrze ryb wypełniamy mieszanką ziołową i plasterkami cytryny,ew.spinamy wykałaczkami.Ryby przekładamy na aluminiowe tacki i umieszczamy na gorącym ruszcie.Grilujemy ok. 20-25 min.Ryby przekładamy na talerze i od razu podajemy.
wio