Sposób przygotowania:
Pszenny chleb bez dodatkówWykonanie:
Do misy wsypujemy przesianą mąkę, sól. W drugiej miseczce rozrabiamy wodę z cukrem i drożdżami, kiedy się rozpuszcza dodajemy 4 łyżki mąki( bierzemy tą z miski przygotowaną). Zostawiamy na 15 minut by rozczyn wyrósł.
Po wyrośnięciu rozczynu, wlewamy go do misy z mąką i solą. Dodajemy oleju i miksujemy (końcówka hak) koło 10 minut. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie do wyrośnięcia na około 1 godzinę, przykryte ściereczką.
Po godzinie bierzemy blaszkę prostokątną ( taka od babki) i wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy nasze ciasto chlebowe i zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wkładamy do nagrzanego pieca 200 stopni, po czym zmniejszamy temp do 180 i pieczemy 45 minut, spryskujemy wierzch chleba woda co jakiś czas by skórka była rumiana i chrupiąca.