Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pszenny chleb z makiem na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszny domowy pszenny chlebek posypany makiem, przygotowany na pszennym zakwasie.Zdrowy i bardzo smaczny:)

Pszenny chleb z makiem na zakwasie

Składniki:

Pszenny chleb z makiem na zakwasie

Zaczyn:

  • 4 łyżki pszennego zakwasu
  • 1 szklanka mąki pszennej chlebowej
  • 3/4 szklanki ciepłej wody

Ciasto właściwe:

Sposób przygotowania:

Pszenny chleb z makiem na zakwasie

Etap 1

Pszenny chleb z makiem na zakwasie
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Zaczyn: Zakwas dokładnie wymieszać z mąką i wodą, przykryć czystą ściereczką i odłożyć na kilkanaście godzin w ciepłe miejsce. Ciasto właściwe: Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i wymieszać.

Etap 2

Pszenny chleb z makiem na zakwasie
Cały zaczyn i woda dodane do sypkich składników.

Do sypkich składników dodać wodę i zaczyn.

Etap 3

Pszenny chleb z makiem na zakwasie
Dobrze wyrobione ciasto odłożone w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wymieszać. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny.

Etap 4

Pszenny chleb z makiem na zakwasie
Wyrośnięte ciasto przełożone do dwóch małych foremek keksówek.

Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i delikatnie przełożyć do dwóch foremek keksówek (ok. 25 cm długości). Odłożyć na kolejne 3 godziny w ciepłe miejsce.

Etap 5

Pszenny chleb z makiem na zakwasie
Wyrośnięte ciasto posmarowane wodą i posypane makiem.

Tuż przed pieczeniem wierzch ciasta chlebowego posmarować wodą i posypać makiem.

Etap 6

Pszenny chleb z makiem na zakwasie

Chleb piec 20 minut w 250 stopniach, następnie ok. 20 minut w 180 stopniach. Upieczony chlebek wyjąć z foremek, studzić na kratce.


Tagi:

mak chleb