Sposób przygotowania:
Pszenny chleb z makiem na zakwasieEtap 1

Zaczyn: Zakwas dokładnie wymieszać z mąką i wodą, przykryć czystą ściereczką i odłożyć na kilkanaście godzin w ciepłe miejsce. Ciasto właściwe: Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i wymieszać.
Etap 2

Do sypkich składników dodać wodę i zaczyn.
Etap 3

Wymieszać. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny.
Etap 4

Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i delikatnie przełożyć do dwóch foremek keksówek (ok. 25 cm długości). Odłożyć na kolejne 3 godziny w ciepłe miejsce.
Etap 5

Tuż przed pieczeniem wierzch ciasta chlebowego posmarować wodą i posypać makiem.
Etap 6

Chleb piec 20 minut w 250 stopniach, następnie ok. 20 minut w 180 stopniach. Upieczony chlebek wyjąć z foremek, studzić na kratce.