Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb na zakwasie z dużą ilością ziaren

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Smaczny prosty chlebek na zakwasie. Pszenny, na zakwasie dokarmionym mąką żytnią żurkową. Z dużą ilością ziaren.

Chleb na zakwasie z dużą ilością ziaren Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb na zakwasie z dużą ilością ziaren

 

  • Zaczyn:
  • 50 g zakwasu
  • 150 g mąki żytniej żurkowej
  • 150 g wody
  • Ciasto właściwe:
  • 150 g wody
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki słonecznika

 

Sposób przygotowania:

Chleb na zakwasie z dużą ilością ziaren
Zaczyn: wymieszać wszystkie składniki i pozostawić na całą noc w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką. Na drugi dzień rano do misy robota wsypać mąkę i sól, dodać wodę. Wsypać mak, siemię, sezam i słonecznik. Wlać zakwas i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 2,5 godziny w ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto przełożyć do formy (keksówka dł 25cm) wyłożonej papierem, wyrównać i przykryć ściereczką, odstawić na około 2-3 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni, piec 20 minut, obniżyć do 210 i piec jeszcze 15-20 minut. wystudzić na kratce.
Chleb na zakwasie z dużą ilością ziaren
Zaczyn: wymieszać wszystkie składniki i pozostawić na całą noc w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką.
Chleb na zakwasie z dużą ilością ziaren
Na drugi dzień rano do misy robota wsypać mąkę i sól, dodać wodę. Wsypać mak, siemię, sezam i słonecznik. Wlać zakwas i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 2,5 godziny w ciepłym miejscu.
Chleb na zakwasie z dużą ilością ziaren
Po tym czasie ciasto przełożyć do formy (keksówka dł 25cm) wyłożonej papierem, wyrównać i przykryć ściereczką, odstawić na około 2-3 godziny do wyrośnięcia.
Chleb na zakwasie z dużą ilością ziaren
Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni, piec 20 minut, obniżyć do 210 i piec jeszcze 15-20 minut. wystudzić na kratce.