Sposób przygotowania:
Pszenny chleb z suszonymi pomidoramiETAP 1:
Mąkę wsypuję do miski, mieszam z solą, ziołową przyprawą do chleba, oraz suchymi drożdżami, wlewam ciepłą wodę oraz czynny zakwas żytni, wyrabiam ciasto.
ETAP 2:
Na sam koniec dodaję pokrojone drobno suszone pomidory, ponownie wyrabiam
ETAP 3:
Przykrywam ciasto ściereczką bawełnianą, wynoszę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 3 godziny.
Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatam, formuję bochenek lub wkładam do ceramicznej natłuszczonej formy do wypieku chleba, znów odstawiam w spokoju na godzinę, aby podrosło.
Nagrzewam piekarnik do 210*c, na blasze poniżej stawiam naczynie z wodą.
Wkładam do piekarnika wyrośnięty chleb, piekę 10 minut po czym temp zmniejszam do 190*c i piekę jeszcze 30 minut. Wyjmuję i studzę.
Chleb jest dobrze upieczony, jeśli po upieczeniu od spodu podczas stukania w niego oddaje pusty odgłos.
ajrinwu
ankaszym
2milutka
można jak najbardziej :)