2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Pszenny chleb z suszonymi pomidorami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 25

Wyjątkowy, chyba najprostszy przepis jaki może być na domowy chleb pieczony na zakwasie, bez udziwnień i zbędnych dodatków, pachnący lekko suszonymi w słońcu pomidorami.

Pszenny chleb z suszonymi pomidorami

Składniki:

Pszenny chleb z suszonymi pomidorami

 

  • ½ kg mąki pszennej typ 650
  • 1 szklanka aktywnego zakwasu żytniego
  • 1, 5 szklanki wody
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 czubata łyżka pokrojonych suszonych pomidorów w oleju
  • 1 łyżeczka ziołowej przyprawy do chleba
  • ½ łyżeczki suszonych drożdży

Sposób przygotowania:

Pszenny chleb z suszonymi pomidorami

ETAP 1:

Pszenny chleb z suszonymi pomidorami
Mąkę mieszam z czynnym zakwasem przyprawami oraz solą

Mąkę wsypuję do miski, mieszam z solą, ziołową przyprawą do chleba, oraz suchymi drożdżami, wlewam ciepłą wodę oraz czynny zakwas żytni, wyrabiam ciasto.

ETAP 2:

Pszenny chleb z suszonymi pomidorami
na sam koniec dodaję pokrojone suszone pomidory

Na sam koniec dodaję pokrojone drobno suszone pomidory, ponownie wyrabiam

ETAP 3:

Pszenny chleb z suszonymi pomidorami
wyrobione ciasto formuję w bochenek lub wkladam do naczynia i piekę

Przykrywam ciasto ściereczką bawełnianą, wynoszę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 3 godziny.

Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatam, formuję bochenek lub wkładam do ceramicznej natłuszczonej formy do wypieku chleba, znów odstawiam w spokoju na godzinę, aby podrosło.

Nagrzewam piekarnik do 210*c, na blasze poniżej stawiam naczynie z wodą.

Wkładam do piekarnika wyrośnięty chleb, piekę 10 minut po czym temp zmniejszam do 190*c i piekę jeszcze 30 minut. Wyjmuję i studzę.

Chleb jest dobrze upieczony, jeśli po upieczeniu od spodu podczas stukania w niego oddaje pusty odgłos.


Tagi:

chleb pieczywo