mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Rolada chlebowa z pesto pomidorowo-bazyliowym

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Chleb z włoską nutą. Pesto pomidorowe polecam zrobić samemu. Wykorzystałam pomidory suszone, które latem suszyłam. Posmarowany masłem rozpływa się w ustach.

Rolada chlebowa z pesto pomidorowo-bazyliowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada chlebowa z pesto pomidorowo-bazyliowym

 

 

 

  • 3 łyżki zakwasu aktywnego

 

 

  • 90 ml wody

 

  • 2 łyżki oliwy

 

  • 1/2 łyżeczki soli

 

  • 130 g pesto bazyliowe

 

 

 

  • pesto pomidorowe:

 

 

  • 2 łyżki słonecznika

 

  • 2 łyżki sera parmezan tarty

Sposób przygotowania:

Rolada chlebowa z pesto pomidorowo-bazyliowym
Do miski wykruszam drożdże, dodaję 2 łyżki mąki pszennej chlebowej, odrobinę wody letniej. Zaczyn odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy podwoi objętość, dodaję resztę mąki przesianej, zakwas aktywny, resztę wody w której rozpuszczam sól, oliwę i całość wyrabiam ręką. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ponownie wyrabiam i odstawiam na 30 minut. Na stolnicy podsypanej mąką wałkuję ciasto na prostokąt o wymiarach 25 cm na 50 cm. Ciasto w połowie smaruję pesto bazyliowym w połowie pomidorowym. Zwijam w rulon. Wstawiam do keksówki. Odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Piekę w nagrzanym piekarniku temp 180 stopni 40 minut. Pesto: Do pojemnika wysokiego przekładam pomidory suszone bez oliwy, dodaję słonecznik, ser i miksuję blenderem.
Rolada chlebowa z pesto pomidorowo-bazyliowym
rolada zwinięta przełożona do keksówki przed pieczeniem
Rolada chlebowa z pesto pomidorowo-bazyliowym
ciasto zarobione w misce odstawione do wyrośnięcia
Rolada chlebowa z pesto pomidorowo-bazyliowym
pomidory słoneczniik ser tarty zmiksowane na pesto
Rolada chlebowa z pesto pomidorowo-bazyliowym
ciasto rozwałkowane posmarowane pesto pomidorowym i bazyliowym