Sposób przygotowania:
Rolada chlebowa z pesto pomidorowo-bazyliowym
Do miski wykruszam drożdże, dodaję 2 łyżki mąki pszennej chlebowej, odrobinę wody letniej. Zaczyn odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy podwoi objętość, dodaję resztę mąki przesianej, zakwas aktywny, resztę wody w której rozpuszczam sól, oliwę i całość wyrabiam ręką. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ponownie wyrabiam i odstawiam na 30 minut. Na stolnicy podsypanej mąką wałkuję ciasto na prostokąt o wymiarach 25 cm na 50 cm. Ciasto w połowie smaruję pesto bazyliowym w połowie pomidorowym. Zwijam w rulon. Wstawiam do keksówki. Odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Piekę w nagrzanym piekarniku temp 180 stopni 40 minut. Pesto: Do pojemnika wysokiego przekładam pomidory suszone bez oliwy, dodaję słonecznik, ser i miksuję blenderem.
gosia56
2milutka
mysza75
Zostało bo zrobiłam dwa bochenki :-) częstuj się
marietta
gosia56
Bardzo dziękuję niebo w gębie super;)
Hrabina w kuchni
zbysiowa