SUPERPRZEPIS

Chleb pszenny z suszonymi pomidorami i czarnuszką

         
ocena: 4/5 głosów: 10
Chleb pszenny z suszonymi pomidorami i czarnuszką Więcej zdjęć (5)

Kolejny domowy chlebek na zakwasie z mąki pszennej. Do ciasta dodałam suszone pomidorki i czarnuszkę.

Składniki:

Chleb pszenny z suszonymi pomidorami i czarnuszką

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny z suszonymi pomidorami i czarnuszką
W misce wymieszać obie mąki z solą. Do misy robota wlać zakwas i letnią wodę. Wsypać część mąki i włączyć robota. Gdy składniki się połaczą dodać suszone pomidory i czarnuszkę oraz pozostałą mąkę.

Ciasto ponownie wyrobić aby składniki się połączyły. Keksówkę 30x10 natłuścić i przełożyć masę. Następnie foremkę odstawić w ciepłe miejsce na ok 4-5 godzin.

Gdy chlebek wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 20 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec jeszcze kolejne 20 minut.

Upieczony chlebek wyjąć z foremki i ułożyć na kratce. Na wierzchu dobrze posmarować woda i tak zostawić do całkowitego wystudzenia.
Chleb pszenny z suszonymi pomidorami i czarnuszką
W misce wymieszać obie mąki z solą i odstawić.
Chleb pszenny z suszonymi pomidorami i czarnuszką
Gdy składniki się połaczą dodać suszone pomidory i czarnuszkę oraz pozostałą mąkę. Ciasto ponownie wyrobić aby składniki się połączyły.
Chleb pszenny z suszonymi pomidorami i czarnuszką
Keksówkę 30x10 natłuścić i przełożyć masę. Następnie foremkę odstawić w ciepłe miejsce na ok 4-5 godzin.
Chleb pszenny z suszonymi pomidorami i czarnuszką
Gdy chlebek wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 20 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec jeszcze kolejne 20 minut.