Sposób przygotowania:
Chlebek z jagodami goji i orzeszkami piniowymi1.

Na samym początku jagody goji zalałam wrzątkiem i pozostawiłam na około 30 minut, aby zmiękły. Następnie osuszyłam je ręcznikiem papierowym.
2.

Dalej wsypałam do miski obie mąki i wymieszałam.
3.

Do miski z mąkami wsypałam jagody goji i wymieszałam łyżką drewnianą.
4.

Kolejnym składnikiem były orzeszki piniowe, które uprażyłam na suchej patelni i dodałam ciepłe do miski.
5.

Później wsypałam ziarna amarantusa i znowu wymieszałam.
6.

Następnym składnikiem, który dosypałam była sól kuchenna.
7.

Dalej wsypałam cukier trzcinowy i wymieszałam łyżką drewnianą.
8.

Świeże drożdże poskubałam w palcach i wrzuciłam do pozostałych składników.
9.

Maślankę, którą miałam w temperaturze pokojowej wlałam do miski, wymieszałam.
10.

Bardzo dokładnie wymieszałam wszystkie składniki łyżką drewnianą i odstawiłam w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
11.

Po tym czasie ciasto "odgazowałam" i przełożyłam do silikonowych foremek. Znowu odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 20 minut.
12.

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 190 stopni C i wstawiłam foremki z ciastem na 15 minut. Potem zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni C i piekłam jeszcze chlebki przez 40 minut.
13.

Smacznego !