Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Chlebek z jagodami goji i orzeszkami piniowymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 6

To taki oryginalny chlebek upieczony z jagodami goji oraz prażonymi orzeszkami piniowymi. W smaku wyszedł bardzo dobry, wszystkim smakował.

Chlebek z jagodami goji i orzeszkami piniowymi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chlebek z jagodami goji i orzeszkami piniowymi

 

  • 300 g mąki krupczatki
  • 200 g mąki orkiszowej typ 2000
  • 50 g jagód goji
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 1 łyżka ziaren amarantusa
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 500 ml maślanki

Sposób przygotowania:

Chlebek z jagodami goji i orzeszkami piniowymi

1.

Chlebek z jagodami goji i orzeszkami piniowymi
Jagody goji zalane wrzątkiem w celu zmiękczenia

Na samym początku jagody goji zalałam wrzątkiem i pozostawiłam na około 30 minut, aby zmiękły. Następnie osuszyłam je ręcznikiem papierowym.

2.

Chlebek z jagodami goji i orzeszkami piniowymi
Wsypanie do miski mąki krupczatki i mąki orkiszowej

Dalej wsypałam do miski obie mąki i wymieszałam.

3.

Chlebek z jagodami goji i orzeszkami piniowymi
Wsypanie do miski jagód goji i wymieszanie z mąkami

Do miski z mąkami wsypałam jagody goji i wymieszałam łyżką drewnianą.

4.

Chlebek z jagodami goji i orzeszkami piniowymi

Kolejnym składnikiem były orzeszki piniowe, które uprażyłam na suchej patelni i dodałam ciepłe do miski.

5.

Chlebek z jagodami goji i orzeszkami piniowymi

Później wsypałam ziarna amarantusa i znowu wymieszałam.

6.

Chlebek z jagodami goji i orzeszkami piniowymi

Następnym składnikiem, który dosypałam była sól kuchenna.

7.

Chlebek z jagodami goji i orzeszkami piniowymi

Dalej wsypałam cukier trzcinowy i wymieszałam łyżką drewnianą.

8.

Chlebek z jagodami goji i orzeszkami piniowymi

Świeże drożdże poskubałam w palcach i wrzuciłam do pozostałych składników.

9.

Chlebek z jagodami goji i orzeszkami piniowymi

Maślankę, którą miałam w temperaturze pokojowej wlałam do miski, wymieszałam.

10.

Chlebek z jagodami goji i orzeszkami piniowymi

Bardzo dokładnie wymieszałam wszystkie składniki łyżką drewnianą i odstawiłam w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.

11.

Chlebek z jagodami goji i orzeszkami piniowymi

Po tym czasie ciasto "odgazowałam" i przełożyłam do silikonowych foremek. Znowu odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 20 minut.

12.

Chlebek z jagodami goji i orzeszkami piniowymi

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 190 stopni C i wstawiłam foremki z ciastem na 15 minut. Potem zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni C i piekłam jeszcze chlebki przez 40 minut.

13.

Chlebek z jagodami goji i orzeszkami piniowymi

Smacznego !


Tagi:

chleb