darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Chleb z pieczarkami, pomidorami i szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Chleb pszenny z dodatkiem pieczarek, cebuli, czosnku, szynki i suszonych pomidorów. Mocno aromatyczne pieczywo z chrupiącą skórką.

Chleb z pieczarkami, pomidorami i szynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z pieczarkami, pomidorami i szynką

 

Sposób przygotowania:

Chleb z pieczarkami, pomidorami i szynką
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać drożdże, masło, sól, pieprz, cukier i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszać i zalać podgrzanym mlekiem oraz wodą. Wyrobić ciasto. Dodatki przełożyć do blendera i zmiksować (na drobne kawałki, nie na jednolitą masę), dodać do ciasta i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto lekko wyrobić, przełożyć do keksówki i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Włożyć blachę i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec przez około 15-20 minut (sprawdzać, czy wierzch się nie przypala).
Chleb z pieczarkami, pomidorami i szynką
Pieczarki, szynkę, pomidory, cebulę i czosnek zblendować
Chleb z pieczarkami, pomidorami i szynką
Składniki powinny być posiekane, nie zmielone
Chleb z pieczarkami, pomidorami i szynką
Do mąki dodać masło, drożdże, cukier i sól
Chleb z pieczarkami, pomidorami i szynką
wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia