kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Pâté z kaczych wątróbek

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

francuska pasta z kaczych wątróbek,delikatna i pyszna

Pâté z kaczych wątróbek

Składniki:

Pâté z kaczych wątróbek

 

  • 400 g kaczych wątróbek
  • 3 łyżki masła
  • 1 mała cebula pokrojona w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 1/4 szklanki (60 ml) whisky
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

 

  • 4 łyżki masła do polania pasty + listki świeżego tymianku

Sposób przygotowania:

Pâté z kaczych wątróbek
Wątróbki namocz na ok 2 godziny w mleku. Masło roztop na patelni, zeszklij na nim cebulę oraz czosnek oraz oberwane listki tymianku. Do podsmażonej cebuli dodaj odsączone z mleka wątróbki i smaż przez około 5-10 minut. Po tym czasie wlej na patelnię whisky, wymieszaj dokładnie i duś na małym ogniu do miękkości. Gotową wątróbkę zestaw z ognia, dopraw do smaku solą i pieprzem, przełóż do miski blendera i zmiksuj na gładką pastę. Pastę wątróbkową przełóż do miseczek ( ja potrzebowałam dwóch). 4 łyżki masła roztop dodaj do niego kilka listków świeżego tymianku i polej tym masłem pastę w miseczkach. Wstaw do lodówki na 30 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Moje to korniszony, żurawina i razowa bagietka