Sposób przygotowania:
Ptysie..
W rondlu zagotować ćwierć litra wody, dodać masło i szczyptę soli. Gdy masło się rozpuści, rondelek .zdjąć z ognia, wsypać .mąkę i wymieszać. Postawić rondelek na słabym ogniu i mieszać energicznie drewnianą łyż¬ką, aż masa będzie odstawać od brzegów naczynia i uformuje się w jednolitą kulę. Znowu zdjąć z ognia. Do przestudzonej masy wbić po jednym 3 jaja, każde kolejno doskonale wcierając drewnianą łyżką w ciasto. Gdy jest zupełnie gładkie — dodać jeszcze pół jaja. Do ptysiów z kremem do¬dajemy jeszcze 5 dag cukru pudru i dobrze rozcieramy, po czym wstawia¬my na pół godziny do lodówki. Ciasto kładziemy łyżeczką na wysmarwaną masłem i wysypaną mąką blaszką do pieczenia. Pieczemy przez 8 min. w gorącym piekarniku, nie zaglądając, po czym zmniejszamy pło¬mień i „dosuszamy" ptysie przez 15 min. Ptysie można upiec na zapas. Przechowują się świetnie w papierowej torebce. Przed podaniem wstawia się ptysie na 4—6 min. do gorącego piekarnika — smakują wtedy jak świeże. Nakłada się je najrozmaitszymi kremami: ze śmietanki, mleka, jaj, owoców, twarożku.