krystel

krystel

Starszy Kucharz
[Przepisów: 37]

Ptysie.

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

ptysie piec w piekarniku nagrzanym do 200s.otwierając kilka razy piekarnik

Ptysie.

Składniki:

Ptysie.

 

Sposób przygotowania:

Ptysie.
Jajka wylewać kolejno do miseczki .W wysokim rondlu zagotować wodęztłuszczem i odrobiną soli do wrzątku dodać mąke i szybko zamieszac drewnianą łyżką, mieszając podgrzewać w rondlu wstawionym na małym ogniu ,aż stanie się jak gdyby przejżyste .
odstawić ubijając drewnianą łyżkądodając po 1 jajku .Po dodaniu każdego jajka trzeba tak długo ubijać,aż jajka całkowicie się połączą. Z doskonale wybitego ciasta formować ptysie nabierając ciasta wielkości jajka łyżką i zsówać je za pomocą łyżeczki na posmarowaną tłuszczem blachę . Ciastka układać w odległości 3cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200s. gdy ciastka urosną i zaczną podsychać otwierać kilka razy piekarnik .Upieczone ciastka powinny mieć kolor jasnozłoty ciastka układać na półmisku .Gdy wystygną przekrajać poziomo na pół ,i tuż przed podaniem posmarować bitą śmietaną lub budyniem ,a na ciastko posypaćcukrem pudrem albo polać roztopioną czekoladą.