lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Ptysie do zupy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo smaczne ptysie do zup.

Ptysie do zupy

Składniki:

Ptysie do zupy

 

  • 1 szklanka wody
  • 80 dag masła
  • 180 gram mąki
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka

Sposób przygotowania:

Ptysie do zupy
Gotującą się wodę posolić, a następnie dodać do niej masło i rozpuścić. Po chwili dodać również mąkę. Całość bardzo dobrze mieszać, żeby powstała jednolita masa, a nie masa z grudkami. Wszystko razem gotować przez około pięć minut. Po ugotowaniu masę dać do ostygnięcia. Bardzo ostrożnie wbijać kolejno po jednym jajku, a później ucierać masę. Do masy dodać 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i znowu bardzo dokładnie wymieszać. Do garnka nalać wodę, lekko posolić, a do niej wkładać za pomocą małej łyżeczki trochę ciasta w kształcie kluseczek. Kluseczki gotować przez kilka minut pod przykryciem. Ugotowane ptysie najlepiej wyciągać za pomocą łyżki cedzakową i od razu odcedzać. Ptysie podawać jako dodatek do różnego rodzaju zup.