Sposób przygotowania:
Ptysie - łatwe ciasto
Należy zagotować wodę z masłem i szczyptą soli.
Na ten wrzątek wsypać przesianą przez sitko mąkę i ucierać energicznie, aż ciasto będzie lśniące i zacznie odstawać od garnka. Gdy ciasto ostygnie zmiksuj je z dodawanymi po jednym jajkami.
Blachę wyłóż pergaminem. Ciasto włóż do szprycki i wyciskaj ptysie na suchy pergamin w odstępach 2-3 cm. Można też nakładać dużą łyżką. Piecz na złoto ok. 30 minut w temp. 200 stopni Po upieczeniu należy ciastka przekroić poziomo i nadziać jakimś kremem. Można posypać cukrem pudrem lub fruktozą.
Na ten wrzątek wsypać przesianą przez sitko mąkę i ucierać energicznie, aż ciasto będzie lśniące i zacznie odstawać od garnka. Gdy ciasto ostygnie zmiksuj je z dodawanymi po jednym jajkami.
Blachę wyłóż pergaminem. Ciasto włóż do szprycki i wyciskaj ptysie na suchy pergamin w odstępach 2-3 cm. Można też nakładać dużą łyżką. Piecz na złoto ok. 30 minut w temp. 200 stopni Po upieczeniu należy ciastka przekroić poziomo i nadziać jakimś kremem. Można posypać cukrem pudrem lub fruktozą.