paula231406

paula231406

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 769]

ptysie na słono z dodatkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

pyszne ptysie mogą być dodatkiem do barszczu czerwonego

ptysie na słono z dodatkami

Składniki:

ptysie na słono z dodatkami

 

 

Sposób przygotowania:

ptysie na słono z dodatkami
Ser ścieramy na tarce jarzynowej drobnych oczkach. Szynkę kroimy natomiast w kostkę. Do szklanki wody dodajmy rozdrobnione masło i gotujemy całość. Gdy woda będzie wrzała zdejmujemy garnek z ognia i dodajmy mąkę. Całość dokładnie mieszamy i ponownie wstawiamy na gaz. Mieszamy ciasto energicznie do czasu gdy oderwie się od dna. Zdejmujemy z gazu dodajemy jajka, ser i szynkę. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Na blaszce z papierem do pieczenia za pomocą szprycy napełnionej ciastem formujemy małe ptysie. Pieczemy 20 min w 200C