madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Ptysie w madzik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Niezastąpione do nadziewania farszami zarówno słodkimi jak i słonymi

Ptysie w madzik

Składniki:

Ptysie w madzik

 

Sposób przygotowania:

Ptysie w madzik
Do garnka wlać wodę, wsypać sól i dodać masło. Wszystko to razem zagotować i na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną. Gotować cały czas mieszając łyżką do czasu, aż ciasto zacznie formowąc się w kulę i odchodzić od łyżki.Do powstałego ciasta dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Blaszkę wysmarować tłuszczem i wyłożyć pergaminem. Za pomocą szprycy wyciskać porcje ciasta.Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut.Nadziewać dowolnym farszem.

Tagi:

ciastka ptysie