Sposób przygotowania:
Profiteroles- mini ptysie z bitą śmietanąCiasto ptysiowe
Masło, wodę i cukier umieścić w garnuszku i zagotować do rozpuszczenia się masła. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z solą i mieszając trzymać jeszcze chwilę na ogniu. Powstanie bardzo gęsta masa, która powinna odchodzić od ścianek garnuszka. Wystudzić. Do ostudzone masy dodawać po kolei jajka i dobrze zmiksować (masa będzie wyglądać na zwarzoną, ale po chwili się ujednolici). Tak przygotowane ciasto ptysiowe przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką, np. w kształcie gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać niewielkie, okrągłe porcję ciasta (mniej więcej 30 sztuk) w sporych odległościach od siebie (urosną!) Piec w 200 st.C przez około 20-25 minut do ładnego zezłocenia. Upieczone ptysie wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce.
Nadzienie
350 ml mleka zagotować z cukrem, w pozostałym rozpuścić budynie. Mieszankę wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotować do zgęstnienia. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć do puszystości, dodawać stopniowo budyń, cały czas miksując do uzyskania puszystego, jasnego kremu. Przełożyć go do rękawa cukierniczego lub szprycy z długą, ściętą końcówką.
ETAP 3:
Ostudzone ptysie nadziać kremem i posypać cukrem pudrem. Smacznego!