akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Tradycyjne ptysie z bitą śmietaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Tradycyjne ptysie nadziane słodką bitą śmietaną. O wiele lepsze niż sklepowe :) Serdecznie polecam!!

Tradycyjne ptysie z bitą śmietaną

Składniki:

Tradycyjne ptysie z bitą śmietaną

Ciasto ptysiowe

Bita śmietana

  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • odrobina gorącej wody

Dodatkowo

  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Tradycyjne ptysie z bitą śmietaną

Ciasto ptysiowe

Masło, wodę i cukier umieścić w garnuszku i zagotować (masło powinno się rozpuścić). Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z solą i mieszając trzymać jeszcze chwilę na ogniu (powstanie bardzo gęsta masa, która powinna odchodzić od ścianek garnuszka) Odstawić do wystudzenia. Do ostudzone masy wbić po kolei jajka i dobrze zmiksować. Na początku masa będzie wyglądać jak zwarzona, ale po chwili się ujednolici. Tak przygotowane ciasto ptysiowe przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką, np. w kształcie gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wycisnąć okrągłe porcję ciasta (mniej więcej 15 sztuk) w sporych odległościach od siebie (urosną!) Piec w 200 st.C przez około 25-30 minut do zezłocenia. Upieczone ptysie wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce.

Bita śmietana

Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder i ekstrakt. Do ostudzonej żelatyny dodać kilka łyżek ubitej śmietany, energicznie wymieszać, a następnie całą żelatynę wlać do śmietany. Zmiksować.

ETAP 3:

Ostudzone ptysie przekroić wzdłuż i nadziać kremem. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!


Tagi:

ciastka ptysie