akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Mini ptysie z bitą śmietaną i polewą czekoladową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Małe, słodkie i bardzo smaczne ptysie wypełnione bitą śmietaną i oblane polewą czekoladową. Niebo w gębie! Serdecznie polecam!

Mini ptysie z bitą śmietaną i polewą czekoladową Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mini ptysie z bitą śmietaną i polewą czekoladową

 

 

 

  • Polewa:
  • 1 mleczna czekolada
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Mini ptysie z bitą śmietaną i polewą czekoladową
1. Masło i wodę zagotować, dodać mąkę i mieszać, aż masa będzie odchodzić od naczynia. Zdjąć z ognia i pozostawić do przestudzenia. 2. Do przestudzonej masy dodać jajka, za każdym razem miksować. Ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej i wyciskać okrągłe kształty na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wielkości orzecha włoskiego, w sporych odległościach od siebie (urosną!) 3. Piec w 180st.C około 30 minut. Uchylić piekarnik i pozostawić do lekkiego przestudzenia. Wyjąć i wystudzić na kratce. 4. Nadzienie: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i śmietan – fix, dobrze zmiksować. Ostudzone ptysie nadziewać bitą śmietaną za pomocą szprycy cukierniczej. 5. Polewa: Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Udekorować mini ptysie. Smacznego!
Mini ptysie z bitą śmietaną i polewą czekoladową
Upieczone i studzone na kratce mini ptysie.