Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1029]

Ptysie z bitą śmietaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Na co dzień staram się odżywiać zdrowo, ale w karnawale nie potrafię odmówić sobie słodkości. Tym razem przygotowałam domowe ptysie z bitą śmietaną.

Ptysie z bitą śmietaną

Składniki:

Ptysie z bitą śmietaną

 

Sposób przygotowania:

Ptysie z bitą śmietaną

ETAP 1:

Ptysie z bitą śmietaną
Przygotowujemy ciasto z wody, masła, mąki i jajek

Przygotowujemy ciasto parzone. Wodę podgrzewamy w garnku wraz z masłem, aż masło się roztopi. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż ciasto będzie odstawać od ścian garnka. Studzimy. Do ostudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku, miksując.

ETAP 2:

Ptysie z bitą śmietaną
Z ciasta wyciskamy porcje za pomocą rękawa cukierniczego

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy parzystą ilość ciastek.
Ciastka pieczemy ok. 25 minut w 180 st. C. Studzimy.

ETAP 3:

Ptysie z bitą śmietaną
Śmietanę ubijamy na sztywno wraz z cukrem

Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru.

ETAP 4:

Ptysie z bitą śmietaną
Ciastka z ciasta parzonego przekładamy bitą śmietaną

Ptysie przekładamy bitą śmietaną. Przed podaniem ptysie oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko.