Sposób przygotowania:
Maślane ciastka na piwie
1. Masło włożyłam do zamrażalki, a kiedy było już twarde starłam na tarce o grubych oczkach. Innym sposobem jest posiekanie nożem miękkiego masła razem z mąką.
2. Do masła połączonego z mąką dodałam sol i piwo i dobrze zagniotłam duża kulę. Podzieliłam ja na 4 i wstawiłam na chwilę do lodówki.
3. Przygotowałam cztery kawałki papieru do pieczenia potrzebne do rozwałkowania ciasta. Pierwsza ćwiartkę ciasta włożyłam między dwa arkusze papieru posypane cukrem pudrem ze skórka pomarańczową (lub waniliowym) i rozwałkowałam dość cienko. Podzieliłam na kwadraty około 8cm x8cm, na każdy nałożyłam powidła i składałam w koperty, łącząc razem przeciwległe rogi. To samo zrobiłam z druga ćwiartką.
4. Pozostałe dwa, czyste arkusze papieru przesypałam cukrem pudrem wymieszanym z przyprawą do piernika i rozwałkowałam resztę ciasta z lodówki. W zależności od wielkości kwadratów wychodzi około 60 ciasteczek.
5. Ponieważ powidła mi się skończyły, do ostatnich 10 ciasteczek włożyłam po kostce czekolady deserowej.
6. Piekłam partiami, w 180 stopniach przez pół godziny. posypałam cukrem pudrem.
2. Do masła połączonego z mąką dodałam sol i piwo i dobrze zagniotłam duża kulę. Podzieliłam ja na 4 i wstawiłam na chwilę do lodówki.
3. Przygotowałam cztery kawałki papieru do pieczenia potrzebne do rozwałkowania ciasta. Pierwsza ćwiartkę ciasta włożyłam między dwa arkusze papieru posypane cukrem pudrem ze skórka pomarańczową (lub waniliowym) i rozwałkowałam dość cienko. Podzieliłam na kwadraty około 8cm x8cm, na każdy nałożyłam powidła i składałam w koperty, łącząc razem przeciwległe rogi. To samo zrobiłam z druga ćwiartką.
4. Pozostałe dwa, czyste arkusze papieru przesypałam cukrem pudrem wymieszanym z przyprawą do piernika i rozwałkowałam resztę ciasta z lodówki. W zależności od wielkości kwadratów wychodzi około 60 ciasteczek.
5. Ponieważ powidła mi się skończyły, do ostatnich 10 ciasteczek włożyłam po kostce czekolady deserowej.
6. Piekłam partiami, w 180 stopniach przez pół godziny. posypałam cukrem pudrem.
SylaUla