Sposób przygotowania:
Oponki serowo-kokosoweETAP 1:
Ser musimy kupić jak najmniej wilgotny i skręcić przez maszynkę, do sera dodać pozostałe składniki ciasta, zagnieść jednolite ciasto i rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 1 cm.
ETAP 2:
Szklanką wyciąć krążki, a następnie przy pomocy kieliszka wyciąć w nich mniejsze kółeczka. Ciasto z środków można ponownie zagniatać, ale ja proponuję usmażyć je w takiej formie.
ETAP 3:
W wysokiej patelni rozgrzać tłuszcz ( u mnie pół na pół olej ze smalcem), rozgrzewamy do temp. około 175 st i smażymy oponki na złoty kolor z dwóch stron. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
ETAP 4:
Dodatkowe wiórki mielimy w młynku do kawy, mieszamy z cukrem pudrem i w tej mieszance obtaczamy jeszcze ciepłe oponki.
SylaUla
redakcja