iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Oponki serowo-kokosowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Karnawał już prawie dobiega końca, ale jeszcze trwa i trzeba go dobrze wykorzystać u mnie dzisiaj do kawy były pyszne oponki.

Oponki serowo-kokosowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Oponki serowo-kokosowe

ciasto:

  • 50 dag sera białego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 łyżka rumu kokosowego lub likieru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 szklanki mąki pszennej

dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia
  • 6 łyżek wiórek kokosowych
  • 6 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania:

Oponki serowo-kokosowe

ETAP 1:

Oponki serowo-kokosowe
Rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy.

Ser musimy kupić jak najmniej wilgotny i skręcić przez maszynkę, do sera dodać pozostałe składniki ciasta, zagnieść jednolite ciasto i rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 1 cm.

ETAP 2:

Oponki serowo-kokosowe
Z ciasta wycinamy oponki i smażymy na złoto.

Szklanką wyciąć krążki, a następnie przy pomocy kieliszka wyciąć w nich mniejsze kółeczka. Ciasto z środków można ponownie zagniatać, ale ja proponuję usmażyć je w takiej formie.

ETAP 3:

Oponki serowo-kokosowe

W wysokiej patelni rozgrzać tłuszcz ( u mnie pół na pół olej ze smalcem), rozgrzewamy do temp. około 175 st i smażymy oponki na złoty kolor z dwóch stron. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

ETAP 4:

Oponki serowo-kokosowe
Dokładnie obtaczamy ciepłe oponiki

Dodatkowe wiórki mielimy w młynku do kawy, mieszamy z cukrem pudrem i w tej mieszance obtaczamy jeszcze ciepłe oponki.