Sposób przygotowania:
Ptysie z bitą śmietaną
Przygotowanie: Przesiać mąkę.Zagotować w rondlu wodę z margaryną,odstawić.Wsypać stopniowo mąkę,ciągle mieszając,aby nie powstały grudki.Zaparzoną masę podgrzewać i mieszać tak długo,aż będzie odstawać od ścianek naczynia i łyżki.Wówczas zdjąć z ognia i do gorącego ciasta wbijać pojedynczo jajka,ucierając stale masę,aż do jej ostudzenia.Gotowe ciasto wyciskać przez okrągłą karbowaną tutkę na posmarowaną tłuszczem blachę.Piec w bardzo gorącym piekarniku (250-270s.c). Gdy ptysie wyrosną,zmniejszyć ogień i piec jeszcze 20-30 minut. Przygotować krem: Schłodzoną śmietankę ubić z dodawanym partiami cukrem.Ostudzone ptysie przekrawać i napełniać kremem.Posypać cukrem pudrem.