Ptysie z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

leciutkie ptysie napełniane obficie bitą śmietaną.mmm-pychota

Ptysie z bitą śmietaną

Składniki:

Ptysie z bitą śmietaną

 

  • Składniki:
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 2/3 szklanki wody
  • 1/3 kostki margaryny
  • 6 jajek
  • Krem:
  • 2 szklanki śmietanki kremowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ptysie z bitą śmietaną
Przygotowanie: Przesiać mąkę.Zagotować w rondlu wodę z margaryną,odstawić.Wsypać stopniowo mąkę,ciągle mieszając,aby nie powstały grudki.Zaparzoną masę podgrzewać i mieszać tak długo,aż będzie odstawać od ścianek naczynia i łyżki.Wówczas zdjąć z ognia i do gorącego ciasta wbijać pojedynczo jajka,ucierając stale masę,aż do jej ostudzenia.Gotowe ciasto wyciskać przez okrągłą karbowaną tutkę na posmarowaną tłuszczem blachę.Piec w bardzo gorącym piekarniku (250-270s.c). Gdy ptysie wyrosną,zmniejszyć ogień i piec jeszcze 20-30 minut. Przygotować krem: Schłodzoną śmietankę ubić z dodawanym partiami cukrem.Ostudzone ptysie przekrawać i napełniać kremem.Posypać cukrem pudrem.